Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Geoparc International UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti, devine si în acest an spatiul de desfãsurare pentru programul educational de voluntariat.

Oferta ”Voluntariat 2017” cuprinde noi proiecte de educatie nonformalã, organizarea de evenimente precum Sãptãmâna Europeanã a Geoparcurilor, Zilele Geoparcului, Festivalul Dinozaurilor si Ziua Vulcanilor, amenajarea si inaugurarea de expozitii si puncte de vizitare, dar si ghidaje la obiectivele de vizitare ale Geoparcului. De altfel, aceasta a fost si tema întâlnirii de primãvarã a Voluntarilor pentru Geoparc, gãzduitã de Colegiul National ”I.C.Brãtianu” din orasul Hateg. Ceea ce au fãcut pânã acum si ceea ce îsi propun sã facã în continuare au fost câteva dintre argumentele prin care, în cadrul întâlnirii, voluntarii si-au propus sã se promoveze în fata colegilor lor si sã îi convingã sã li se alãture.

Douã noi proiecte educationale care vor fi derulate în aceastã varã în Geoparc mizeazã pe creativitatea si implicarea actualilor dar si a viitorilor voluntari.  Casa Pietrelor este un proiect derulat de Asociatia Wild Roots care îsi propune realizarea unui nou spatiu de vizitare si interpretare în Geoparc, în localitatea Ohaba – Sibisel, comuna Râu de Mori, menit sã dezvãluie vizitatorilor  legãturile dintre ”lumea nevie” (geodiversitatea) si ”lumea vie” (biodiversitatea). Materialele utilizate la realizarea acestui spatiu vor fi exclusiv ecologice constând în piatrã, lut, lemn, pãmânt si iarbã. Ele vor fi dispuse astfel încât sã prezinte succesiunea stratelor în naturã, plecând de la roca mamã – fundatia de piatrã, si pânã la stratul fertil (pãmântul) împreunã cu iarba care va acoperi întregul edificiu. De asemenea, Casa Pietrelor va deveni un spatiu dedicat activitãtilor nonformale si a celor care au în prim plan agricultura ecologicã. Pe toatã perioada de desfãsurare a proiectului vor avea loc workshop-uri, cursuri de formare si aplicatii practice pe tema relatiei  dintre geodiversitate si biodiversitate.

Cãlãtoria lui Andi Andezit prin arii protejate si geoparcuri internationale este proiectul Asociatiei Drag de Hateg care îl are în prim-plan pe Andi Andezit, mascota Casei Vulcanilor creatã de Voluntarii pentru Geoparc. Cu ajutorul lui Andi Andezit, voluntarii îsi propun sã promoveze Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului si Destinatia de Ecoturism Tara Hategului – Retezat, în 20 de geoparcuri membre ale Retelei Globale UNESCO a Geoparcurilor si în 10 destinatii de ecoturism din România. Aventurile lui Andi Andezit, ilustrate de fotografii de pe parcursul cãlãtoriei sale, vor putea fi aflate de toti cei care vor participa pe 24 August la evenimentul ”Ziua Vulcanilor”. În acest fel, proiectul îsi propune sã promoveze singurul geoparc UNESCO din România si, în acelasi timp sã promoveze  în Tara Hategului geoparcuri UNESCO din alte tãri,  precum si alte destinatii de ecoturism. Pe parcursul derulãrii proiectului vor avea loc diverse activitãti  educationale, un concurs de desen si amenajarea unei expozitii având ca temã  cãlãtoria lui Andi Andezit.

Pe baza celor douã proiecte va continua si în acest an formarea unui nou grup de elitã: Ambasadorii Geoparcului. 15 voluntari vor participa la o tabãrã de formare în urma cãreia sã fie în mãsurã sã reprezinte Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului si comunitatea localã în proiecte si schimburi de experientã derulate la nivel local, national si international. De altfel, Ambasadorii Geoparcului, initiat în 2016, este în prezent un exemplu de bune practici în cadrul Retelei Europene a Geoparcurilor, fiind considerat un model ce urmeazã sã fie aplicat si în alte geoparcuri UNESCO.

Cele douã proiecte, dar si întreaga ofertã de activitãti si evenimente ale Geoparcului vor fi prezentate în cursul acestei sãptãmâni si în cadrul unei întâlniri cu elevii Scolii Gimnaziale Sântãmãria Orlea, unul dintre partenerii educationali de traditie ai Geoparcului. Datoritã proiectelor si activitãtilor de educatie  nonformalã, numãrul tinerilor interesati sã se alãture voluntarilor pentru Geoparc este, în ultimii ani, din ce în ce mai mare. Pe lângã  posibilitatea de a se implica în activitãti practice si pline de creativitate, munca voluntarilor este apreciatã prin adeverinte si certificate de voluntariat emise de Universitatea din Bucuresti si recunoscute la nivel international.

Adina POPA