Fosti lideri de sindicat, retrasi din activitate prin pensionare, se aflã acum în altfel de activitate, dar în domenii private, ca angajati la companii sau societãti comerciale. În domeniul minier pensionãrile se fac la vârste când altii, din alte domenii, ajung la apogeul meseriei prin experientã si fortã de muncã, respectiv la 45 de ani cu conditia sã aibã o vechime de 20 de ani subteran. Asa se face cã multi specialisti din minerit au fost primiti cu bratele deschise de companii sau firme din tarã si strãinãtate. Unii au rãmas în Valea Jiului…

De la Tiberiu Cozma, fratele lui Miron Cozma, am aflat cã liderul minerilor din Valea Jiului atunci când sindicatele contau, aveau un cuvânt de spus în domeniu mineritului, s-a mutat cu domiciliul în Bucuresti si lucreazã.

”Miron este bine. Nu mai stã la Timisoara, s-a mutat la Bucuresti, lucreazã si chiar îi merge bine . Ce mi se pare nedrept este faptul cã este singurul om care plãteste pentru mineriade, acea miliardã, drept daune produse. I se retine lunar jumãtate din pensie. Vine destul de des pe acasã, la Lonea, si stã 2-3 zile” – a declarat Tiberiu Cozma.

Pentru pagubele aduse fostei Companiei Nationale a Huilei Petrosani în timpul mineriadei din 1999,  Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului ar fi trebuit sã plãteascã si ea vreo 11 miliarde lei vechi, dar Liga nu mai existã. E drept cã nu mai existã nici CNH. Astfel singurul plãtitor al daunelor a rãmas Miron Cozma.

Nici el, Tiberiu Cozma, nu poate sta locului. Fostul lider de sindicat al Minei Lonea lucreazã la rândul sãu, face distributie marfã la o firmã de panificatie. ”Da, lucrez si eu. Fac distributie. M-am retras din toate activitãtile din zona minierã” – a precizat Tiberiu Cozma.

Fostul presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacatas, dupã ce s-a pensionat a fost si el angajat la o societate de cablaje, agent de securitate, pânã astãzi. ”Am lucrat pânã astãzi, acum voi lua o pauzã si apoi voi vedea ce voi mai face” – a declarat Zoltan Lacatas. Colegi si reprezentanti ai firmelor din Valea Jiului, pe unde au lucrat fosti lideri de sindicat, acum pensionari ”de vârstã fragedã”, îi  apreciazã declarând cã sunt oameni pe care se pot baza, seriosi, chiar cu initiativã.

Ileana Firtulescu