Nici tipenie de animal, nici urmã de pasãre, basca de vreun producãtor care sã îsi desfacã la Jiet, în Petrila, produsele traditionale. Traditionalul Târg de animale, a fost un fel de fiestã momârlãneascã, la care au participat câtiva cântãreti de muzicã popularã, înarmati cu boxe si câtiva copii, scosi de la scoalã sã încânte asistenta.

Si mãcar asta le-a iesit, cã oamenii veniti din pãrtile locului s-au arãtat încântati de ceea ce au auzit. Nicidecum de lipsa animalelor, pe care le tot cãutau, ca în bancurile cu copilul optimist, care a vãzut o balegã si cãuta cu înfrigurare poneiul adus de Mos Crãciun.

„E frumos la târg, dar nu vãd animalele. Pãi trebuia sã fie si târg, dar vãd cã nu-i. Nu cred cã au fost nici la prima orã, cã noi nu venirãm demult si cred cã nici numai vin de acum”, spunea o femeie din Jiet, venitã sã asiste la spectacol, care la ora 10,30 nu gãsea niciun vânzãtor de animale. Un bãrbat din grupul de asistentã, însã, a contrazis-o.

”Nu prea îi frumoasã petrecerea, cã nu avem animale, nici pãsãri. Numai formatia asta este aici, e ceva frumos, dar… Trebuia sã fie târg, dar nu s-a anuntat, nu au pus afise si doar din om în om ce s-a anuntat si am aflat. Nu au adus oameni vitele, dacã nu li s-a spus”, a precizat bãrbatul, dezamãgit cã nu a gãsit nimic sã cumpere si doar a ascultat, câteva minute, muzicã popularã.

Singurii prezenti au fost niste comercianti de mici, care au avut si musterii, iar cei cu muzica popularã se chinuiau din rãsputeri sã cearã aplauzele asistentei, putinã la numãr, pe câmpul întins, la marginea Jietului.

5-1

Nici cei din administratia localã nu au fost zãriti, iar singurul comerciant vindea niste berze din gips si o Albã ca Zãpada de grãdinã, însotitã de celebrii ei pitici, toti din gips, postati pe marginea soselei. În rest, anuntatele produse traditionale, producãtorii autohtoni, ori vânzãtorii de animale si pãsãri s-au lãsat asteptati. Nici mãcar animale sãlbatice nu am vãzut, semn cã si ele au fost gonite cu muzica târgului de 10 mai. Administratia, însã, mai are o sansã la toamnã, când va fi cea de a doua editie a acestui an, în 27 septembrie si poate îi anuntã la timp si pe localnici si pe producãtori.

Diana Mitrache