În Europa, cu mâncare, traditii si obiceiuri

Promovând  traditiile, obiceiurile si mâncarea specificã fiecãrei tãri europene, elevii Colegiului National Mihai Eminescu din Petrosani au organizat o manifestare dedicatã Europei. 9 mai este si Ziua Europei, iar tinerii de aici au promovat, an de an, multiculturalitatea si deschiderea spre tolerantã.

Au fãcut mâncare specificã fiecãrei tãri, au adus din frumusetea locurilor si a portului popular, iar degustarea a fãcut deliciul tuturor. Nu a lipsit România, iar clasa a XI-a A a reprezentat-o cu succes, clasându-se pe locul 1. Marele premiu al acestei editii i-a revenit însã clasei a X-a C care a reprezentat Austria.

„Am pregãtit un stand cu mâncare si un moment artistic pe care l-am prezentat. Avem  sarmale, mici, mãmãligã si un dans absolut autentic, lucru ce ne-a adus succes în acest an”, a spus Ariana Colda, elevã a acestei clase.

Italieni, bulgari, germani, austrieci si toate natiunile la un loc, au avut câte un stand la acest festival culinar si dacã Germania s-a remarcat inclusiv prin festivalul berii, cu cârnãciori si muzicã specificã, nici italienii, spre exemplu nu au fost mai putin gãlãgiosi, exact ca în realitate. „ Am pregãtit tiramisu traditional, în varianta  clasicã, paste cu parmezan, prosciuto, tortelini si muzicã si dans popular italian”, a spus reprezentanta Italiei, care ne-a si întâmpinat cu un veritabil Ciao!

3-1

3-2

S-a dansat si s-a aplaudat frenetic, iar la final, toatã lumea a dat-o pe muzicã popularã. „Fiecare clasã reprezintã câte o tarã din UE. Sunt costumati, au mâncare, au adus si informatii despre obiceiurile din fiecare tarã. Suntem la cea de a XVI-a  editie, ceea ce aratã cã traditia se pãstreazã la Colegiul National Mihai Eminescu, iar, la final, elevii nostri danseazã pe muzicã popularã, dacã vã vine  sã credeti, mai ales cã tineretul, în ziua de azi, ascultã muzicã de alt gen”, a mentionat Alexandru Lãutaru, director al Colegiului National Mihai Eminescu Petrosani.

De anul viitor, activitatea va fi adusã în centrul Petrosaniului, fiind astfel un bun prilej de promovare a valorilor europene, un îndemn la tolerantã si o manifestare pe care elevii si profesorii acestui colegiu vor sã o perpetueze mereu, de 9 mai.

Diana Mitrache

Advertisements