A fost un sezon extrem pentru echipele de salvamontisti din Hunedoara si accidentele au fost multe si grave. Ultimul caz, când doi copii alpinisti au fost ucisi de o avalansã i-a fãcut pe

salvatorii din munti sã reconsidere modul în care trebuie sã se adreseze turistilor si nu numai, iar la ora bilantului, ne atrag atentia cã pericolele din munti încã îi pândesc pe cei care vor sã se mai aventureze acum, la finalul sezonului de schi.

„În sezonul care a trecut a existat un numãr destul de mare de interventii. Peste 400 de interventii au avut loc pe zona schiabilã si peste 150 de evacuãri din zona înaltã, dintre care si douã decese, care au fost destul de mediatizate, în zona centralã a Retezatului. Afluenta turisticã, la sfârsitul sãptãmânii a fost mare, pentru cã în zona înaltã se schiazã, cu toate cã existã un iminent risc de declansare a avalanselor, din cauza fluctuatiei de temperaturã ”, a spus George Resiga, sef Salvamont Straja, vicepresedinte Salvamont România.

Nu a fost deloc usor si salvamontistii spun cã toate accidentãrile au loc din cauzã cã turistii nu respectã regulile impuse clar de conduita pe munte.

8-1

„Majoritatea accidentelor au fost produse din cauza nerespectãrii regulilor elementare de comportament pe zona schiabilã. Peste 250 de accidente doar la Straja au survenit în urma nerespectãrii acestor reguli. S-au ciocnit pe pârtie, cel din deal nu l-a ferit pe cel din vale, au iesit de pe zona schiabilã amenajatã si au ajuns pe pârtii neamenajate, unde cantitatea de zãpadã a ajuns si la o jumãtate de metru, ceea ce a dus la un alt factor care a produs accidente, iar un alt numãr de accidente s-a produs în afara zonelor schiabile, în zona înaltã, acestea fiind din cauza lipsei de zãpadã, a necunoasterii zonei, cât mai ales din cauza abordãrii unor zone de care nu aveau foarte multe cunostinte, ceea ce a dus la cãderi, la fracturi si alte traumatisme”, mai sustine salvamontistul din Valea Jiului.

Salvamontistii atrag atentia celor care fac acum trasee montane sã tinã cont cã pe creste mai este zãpadã multã si instabilã, iar pericolul de avalansã este iminent pe zona înaltã. „Coeziune între straturile de zãpadã nu prea existã, din cauza variatiei termice, drept care posibilitatea de risc de avalansã este destul de mare”, mai adaugã specialistul.

Sezonul din acest an se încheie cu o tragedie care a oripilat întreaga tarã, dupã ce doi copii, pasionati de sportul montan, au pierit izbiti de o avalansã în Retezat, în momentul în care erau în expeditie, alte zeci de accidente fiind contabilizate în fiecare statiune, din cauza neatentiei.

Diana Mitrache