Pestera Bolii Petrosani – templu al sufletelor

”Noi suntem numai cântecul durut
Prin care trecem viata de sub vânt
La nunti neîmplinite pe pãmânt
Cu miri fugiti pe-un fluiere de vânt”

Desi Valea Jiului este catalogatã una dintre cele mai sãrace zone din tarã, numitã zonã defavorizatã din cauza dãrâmãrii monoindustriei si a nenasterii unor alte îndeletniciri, în viziunea cunoscutei Trupe Arhaic, aici este un loc plin bogãtie spiritualã, cu energii  magice pentru cei dispusi sã vadã, sã perceapã.

”Venim din centrul Transilvaniei si mergem în Oltenia, unde avem spectacol. În trecerea noastrã pe aici, nu ne-am putut abtine si ne-am oprit la Pestera Bolii, asa cum te opresti la Bisericã pentru a-ti încãrca bateriile. Pestera Bolii este pentru mine un templu al sufletului, cu energii pozitive extraordinare… Când cânt si închid ochii, mi se perindã pe sub pleoape dacii care îmi purificã toatã fiinta. Aici si cântecul sunã altfel, îl trãiesc mai intens, ca un fel de rugãciune, dar si omagiu…” – a mãrturisit, gãsindu-si greu cuvintele pentru a descrie ceea ce simte, Nicolae Dobos, solistul Trupei Arhaic. În deschiderea concertului, care a avut loc duminica trecutã la Pestera Bolii, Petrosani, au încântat audienta cunoscutul colonel în rezervã Teodor Posus, solist cu patru atestate de profesionist, iar evolutia sa a fost una impecabilã prin tinutã si cânt îmbinând patriotismul autentic cu iubirea.

2-1

A urmat Florin Paul Camen, cu folkul sãu de înaltã calitate, pe versurile unor poezii rare, cu mesaj puternic. Florin Camen a încheiat recitalul sãu cu Imnul Minerilor, într-o interpretare remarcabilã, caldã, încât audienta a cântat alãturi de el. A intrat apoi în scenã Trupa Arhaic în ritmuri tribale mobilizatoare, de chemare la luptã – ”Hai, cutât, cutât, cutât/ Cã amu te-am ascutât”, cu treceri surprinzãtoare la ”Pãsãri ce poartã cerul peste veac”, urmate de ”Iarba prin care trece Dumnezeu” si ”Sãrutã-mã chiar dacã-n râs mã minti”… Apoi ”Parabola rugãciunii” si de cântecele dedicate unui neam articulat – ”Pofta lui Mihai”, ”Trec haiducii peste tarã” etc., dar mai ales ”Si-n ochi ne-runcã spinii/ Si-ar vrea sã fim de plâns/ Nu mor caii când vor câinii/ Spune-o vorbã într-adins”…

2-2

Duminicã, în Pestera Bolii, nu doar Trupa Arhaic si-a încãrcat bateriile, ci si cei care au vãzut spectacolul – medicament al sufletului. Ar trebui ca noi, toti, sã gustãm asemenea momente mult mai des pentru sãnãtatea mintii si a trupului. Organizatori ai spectacolului au fost Asociatia Petro-Aqua Petrosani si Club Rotary Petrosani-Valea Jiului.

Ileana Firtulescu
Foto: Ionel Serb

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.