Traditiile si obiceiurile momârlanilor din Valea Jiului nu atrag turisti. Dacã la putin peste 200 de km de Valea Jiului, la Viscri, satul românesc renaste tocmai datoritã autenticitãtii, nu acelasi lucru se poate spune si despre satul momârlãnesc. Viscri a devenit satul-vedetã a României, datoritã Printului Charles care a fost atras de obiceiurile autentice si arhaice. În Valea Jiului, traditia se pãstreazã, fortat, numai cu implicarea autoritãtilor locale. Weekendul care a trecut, în Dealul Babii, din Vulcan, a avut loc o nouã editie a nedeii. Mare parte din oamenii locului au lipsit. Municipalitatea de la Vulcan încearcã sã transmitã si generatiilor viitoare obiceiurile strãvechi.

“Nedeia din Dealul Babii este o traditie veche de la noi din localitate. Este de stiut cã în a treia duminicã dupã Pasti, în fiecare an, sãrbãtorim nedeia momârlanilor din Dealul Babii. Am vrut sã organizãm o petrecere câmpeneascã, asa cum se obisnuieste. Chiar dacã nu mai sunt asa de multi oameni ai locului, noi vrem sã continuãm aceastã traditie si dacã ei nu mai sunt asa de multi, am apelat la oameni de suflet, de la scoli, profesori care se ocupã de copii. Am fãcut si un mic muzeu etnografic unde am strâns lucruri, obiecte care sã aducã aminte de aceastã traditie. Toatã speranta noastrã este în copiii din scoli si sunt putin dezamãgit de oamenii locului, care nu s-au implicat deloc, asa cã am venit noi cu copiii, care sunt alãturi de noi si de localnici. Am fãcut acest muzeu, iar din partea oamenilor locului nu am gãsit întelegere ca sã ne dea obiecte, au spus cã nu au.  Ne-au ajutat alti oameni. Nedeia nu s-a schimbat foarte mult ca organizare, ea se schimbã din cauza oamenilor. Oamenii sunt tot mai putini, tinerii au plecat, bãtrânii nu mai pot”,  a spus Cristian Merisanu, viceprimarul municipiului Vulcan.

5-1

Dacã înainte la nedei, oamenii locului participau în straie de sãrbãtoare, specifice locului, acum numai interpretii adusi de primãrie au mai purtat costumele momârlãnesti sau cele specifice altor zone geografice.

“La primele nedei care s-au tinut în Vulcan traditia era sã se participe cu cai si îmbrãcati în costume populare, sã pãstrãm vechile obiceiuri si sã le transmitem copiilor, tinerilor. În comparatie cu celelalte nedei pe care le-am tinut în Vulcan, am încercat sã realizãm o expozitie a domnului Pardos Ioan, care a fost un cunoscut fotograf, numismat, colectionar de insigne, si primele fotografii sunt de la primele nedei care au fost în Vulcan. Am fãcut un memorial Pardos care ne-a îndrãgit cu fotografiile lui. Am adus si un plug de arãt vechi de zeci de ani, un jug care se folosea la boi la arãt si alte unelte folosite la tors, un tiglãzãu (fier de cãlcat cu jar-n.r.). De asemenea avem toate uneltele care erau folosite la torsul lânii, avem straita momârlãneascã, desagii. Singurul lucru pe care putem sã îl facem este sã promovãm aceastã zonã. Suntem convinsi cã aceste obiceiuri strãmosesti vor fi promovate si copiii vor întelege ce au fãcut strãmosii nostri, cum au lucrat, cum au gândit viata”, a spus Barbu Pompiliu, presedintele Comisie de Culturã din cadrul Consiliului Local al municipiului Vulcan.

Viscri a ajuns de la un sat izolat la o veritabilã atractie turisticã. A câstigat teren prin persajele pitoresti si prin faptul cã la Viscri totul este autentic.

Monika BACIU