Sãptãmâna trecutã, a fost una a spargerii barierelor unei slugãrnicii de dragul postului ocupat, dar si nemultumire digeratã greu, situatii care au vechime considerabilã si în primãrii si în consilii judetene. În judetul Hunedoara, viceprimari si vicepresedinti de Consiliu Judetean sunt, de regulã, pe post de „veioze”, vorba fostului viceprimar demisionar al Petrosaniului,  Dorina Nitã. Vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Sorin Vasilescu, a demisionat pentru cã nu i se dãdea mai mult de lucru, adicã si  în zona care l-a propulsat în CJH – Valea Jiului. În urma negocierilor politice si administrative, a reusit, drept pentru care si-a retras demisia.

Cum intri în Consiliul Judetean Hunedoara, primul birou este cel denumit „Birou de ascutit creioane”, adicã cel al unui vicepresedinte de Consiliu Judetean de faptele cãruia nu prea aude nimeni. Cel mai longeviv si „cuminte” vicepresedinte, conform opiniei generale, a fost Ioan Rus – PSD. Se stie cã unui viceprimar sau vicepresedinte de Consiliu Judetean îi dã de lucru primarul sau presedintele de consiliu judetean. Si cum, de regulã, sefii acestor institutii – Primãrie si CJ – le cam place sã controleze tot, iau decizii fãrã ca mãcar sã-si informeze primul subaltern, care uneori îi tine locul sefului când acesta lipseste, sã vezi jenã si nemultumiri!

Existã viceprimari total nemultumiti de faptul cã sunt marionete politice, altii, ca de exemplu fostul primar al Petrosaniului – Dorina Nitã, au demisionat, dar neîndrãznind sã articuleze nemultumirea cum cã erau tinuti pe post de „veiozã”, cum a declarat aceasta mult dupã demisie. Asa se face cã, si dãm alt exemplu, la Petrosani, viceprimarul este subiect de bancuri, cã nu stie nimic, nu rezolvã nimic dacã seful sãu primar nu se aflã în localitate. „Stati sã vinã primarul, eu nu pot decide, nu vreau sã creez supãrãri” etc. Nu seamãnã a slugãrnicie pentru un salariu bunicel, pe lângã pensia pe care o are??? Foarte multi spun, da!  Cine a auzit de vreo ispravã a vreunui viceprimar sau a vreunui vicepresedinte de Consiliu Judetean? Au fost, dar extrem de putine. Pe vremea presedintelui CJH, Mircea Ioan Molot, vicepresedintele

Costel Avram era catalogat „soldatul din linia întâi” sau „vidanjorul”, pentru cã Molot îl însãrcina cu rezolvarea celor mai ale dracu’ situatii, cum au fost scandalurile transportatorilor, ale asociatiilor de mediu care blocau proiecte, ale rãzvrãtirilor si revoltelor din institutii subordonate etc. A fost si un viceprimar aprig, numit si nasul tuturor celor care creau probleme – fostul viceprimar al Vulcanului, Angela Stoica. Asta s-a întâmplat atâta timp cât primarul i-a permis. Atât! Ca fost prefect de Hunedoara, Sorin Vasilescu, a manageriat serios si responsabil un judet întreg într-o perioadã agitatã, apoi o alta în care politicul nu a fost de partea sa si deci, i-au cãutat nod în papurã, dar nu i-au gãsit.

2-1

Acum, ca vicepresedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, se pare cã nu a suportat ideea de a fi „ascutitoare de creioane”. Fiind ales consilier judetean, cu multe voturi venite din Valea Jiului, a cerut sã i se dea sarcini pe teritoriul pe care îl cunoaste atât de bine. Simtindu-se marginalizat, dar si tras la rãspundere de cei din Valea Jiului al cãrui reprezentat  în CJH este, Sorin Vasilescu si-a înaintat demisia din functia de vicepresedinte, miercurea trecutã. Demisia pe motiv cã nu i se dã de lucru atât cât poate duce. În viziunea cetãtenilor, dar si a unei pãrti din colegi, demisia sa a fost catalogatã ca a unui om care nu tine cu orice pret la functie dacã nu o poate valorifica la maxim.

De ceva ani buni, se stie cã politicieni din Valea Jiului nu au prea avut cale liberã spre functii judetene, ci doar asa, pe ici pe colo, de jena voturilor consistente aduse pentru cei care astfel au ajuns la putere. Altele au fost interesele, deci si oamenii numiti în acele functii si pentru ocuparea cãrora nu au primat neapãrat capabilitatea si pregãtirea…

Dupã înregistrarea demisiei lui Sorin Vasilescu din functia de vicepresedinte al CJH, au avut loc discutii pe linie politicã, respectiv cu liderul politic Laurentiu Nistor, si cu seful sãu, presedintele CJH, Mircea Bobora, si ca urmare a rezultatelor, Sorin Vasilescu a renuntat la demisie. “Nemultumirea mea a fost cã nu am avut, pânã acum, mai multe atributii care sã tinã de Valea Jiului, zona din care provin. De acum încolo mã voi ocupa de atributiile pe care le are Consiliului Judetean în Vale, în calitate de consultant si sprijin al presedintelui”, a declarat Sorin Vasilescu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Hunedoara.

Gestul lui Sorin Vasilescu poate da idei si viceprimarilor care se complac în posturi de formã, de simple marionete în jocurile politice, de interese sau pur si simplu de boala sefiei edililor. Poate si administrarea localitãtilor ar avea mult de câstigat în calitate dacã si-ar lua în serios menirea.

Ileana Firtulescu