A început procedura de depunere a deseurilor la Bârcea Mare si acum administratiile din Valea Jiului rãsuflã usurate. Nu va mai trebui dus gunoiul la Horezu, sau în alte locatii, însã, problema este cã totul va trebui selectat.  Altfel, gunoiul va costa de 4 ori mai mult. Prima vizitã a fost fãcutã deja la deponeul din Bârcea  Mare, iar acolo li s-a spus primarilor ce au de fãcut. Asta, dupã ce firmei Supercom i s-a încredintat gestionarea temporarã a activitãtii.

„Firma si-a intrat deja în probe si am asistat la probele care se fac , ca sã vedem care sunt mãsurile ce trebuie luate înainte de a duce deseurile la Bârcea, ca sã nu ne respingã acele  masini. Asta, pentru cã dacã nu sunt triate deseurile, ei nu le primesc în depozit si trebuie sã le ducem în statie, ca sã le sortãm, ceea ce implicã costuri si mai mari”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Deseurile menajere au creat mari probleme celor din toatã Valea Jiului, iar acum, cã nu vor mai duce gunoiul la Horezu si nici la deponeul temporar de la Petrosani, lucrurile par sã le convinã mai mult celor care gestioneazã aceastã activitate. „Am înteles cã s-a atribuit contractul unei firme care va face aceastã operatiune, ceea ce este foarte bine pentru noi toti”, a mentionat si Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din Petrosani. „Vor fi duse si gunoaiele de la Petrila tot la Bârcea si asta va fi un ajutor foarte mare. Pânã acum, cel putin, a fost o crizã majorã a gunoaielor si ducând la deponeul de la Horezu am întâmpinat destul de multe dificultãti. Deponeul respectiv este administrat asa cum e, tirurile stau mult la descãrcat, defileul este în lucru si costã si mai mult. Eu sper ca, dacã ducem la Bârcea, sã fluidizãm activitatea, pentru cã vine si cãldura si ne dorim sãgestionãm corect”, a mentionat si Doinita Bãlãnesc, director Edil Sal Prest Petrila.

Totusi, populatia va fi rãspunzãtoare în totalitate de costuri. Dacã selectãm deseurile va fi mai ieftin, dacã nu, vom plãti scump. „Costurile, însã, nu sunt mici, însã, acum mingea se joacã în curtea administratiilor locale. Dacã ei si noi vom reusi sã inducem cetãtenilor ideea de depunere a gunoiului selectiv, taxele vor fi destul de mici, undeva la 41 de lei pe tonã. Dacã gunoiul nu se duce selectiv si vom duce si gunoi rezidual, taxa de depunere va fi de 161 de lei, fãtã TVA”, a mai spus directorul SC Edil Sal Prest.

Oamenii din fiecare oras si cartier vor fi obligati sã selecteze gunoiul pe care îl duc la ghenã, mai ales cã pretul depunerii în deponeul de la Bârcea Mare va creste proportional cu cantitatea de reziduuri ce se va regãsi în gunoi.

Diana Mitrache