Politist din Lupeni lãsat singur sã vegheze la linistea unui întreg municipiu

Situatie fãrã precedent în judetul Hunedoara, unde un politist aflat în timpul serviciului a fost trimis sã rezolve trei solicitãri simultane venite prin Serviciul 122. Politistul si-a sunat superiorii sã-i anunte de situatie dar ajutorul n-a venit. A ajuns sã sune si la 112, sã anunte cã-i este imposibil sã rezolve solicitãrile.

Incidentul a avut loc în municipiul Lupeni, iar când a intrat în turã agentul de politie Iustinian Ivanciuc nu-si imagina situatia incredibilã prin care avea sã treacã. Politistul de la Serviciul Ordine Publicã al Politiei Lupeni a fost trimis în patrulare singur si ar fi trebuit sã vegheze la linistea a circa 30 de mii de locuitori. La scurt timp au apãrut si problemele, o scoalã spartã de hoti, dar si douã scandaluri dintre care o posibilã tâlhãrie. Agentul ar fi trebuit sã ajungã aproape simultan la toate trei. ”Am fost trecut singur în planificare, la schimbul doi. Am cerut sprijinul colegilor de la Politia Localã, au venit si m-au transportat dânsii la trei solicitãri. Am avut probabil o spargere, acum se fac cercetãri si am rãmas sã fac paza locului pânã la sosirea echipei de cercetare. L-am sunat pe seful Biroului de Ordine Publicã si i-am spus cã mai sunt douã apeluri la care trebuie sã mã duc. Unul dintre ele este un scandal în care sunt implicati minori si ar fi vorba de un furt de telefon. Dânsul mi-a zis sã plec de la locul faptei, sã las paza sã o facã directoarea grãdinitei.  I-am spus cã nu pot face asa ceva, nu e legal. (…) Am raportat si la IPJ Hunedoara, le-am spus ce se întâmplã si mi-au replicat cã se dau  telefoane”, a declarat Iustinian Ivanciuc. Cum sprijinul nu mai venea, agentul a sunat la 112  pentru a le explica operatorilor cã nu are cum sã ajungã urgente. A vrut sã se asigure cã nu i se va imputa faptul cã nu a rãspuns la solicitãrile venite prin Sistemul Unic de Urgentã 112.

”I-am spus operatorului de la 112 cã nu mã pot prezenta la solicitãri, cã eu sunt singur, cã am tot dat telefoane si se tot amânã. (…) Dacã am vãzut cã nimeni nu face nimic si sunt pus de seful de birou sã comit ilegalitãti, sã-mi încalc statutul politistului, am considerat cã trebuie sã apelez si la presã, poate asa se face ceva”, a mai declarat Ivanciuc. Cu privire la situatia din Lupeni, IPJ Hunedoara a transmis cã s-a gãsit rezolvare. ”Situatia a fost remediatã de cãtre comanda unitãtii, în sensul în care au fost suplimentate dispozitivele de ordine si sigurantã publicã astfel încât serviciul politienesc sã nu aibã de suferit. Din pãcate aceste situatii nu pot fi întotdeauna prevenite sau prevãzute, sunt situatii punctuale la care trebuie sã ne adaptãm si sã ne calibrãm efectivele în functie de ce este în teren. Politistul nu a fost singur în patrulã ci un un alt politist de la Politia localã Lupeni, pentru cã se practicã aceastã colaborare”, a declarat subcomisarul Bogdan Nitu, purtãtorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

IPJ Hunedoara a transmis un punct de vedere

Cu privire la informatiile aparute in spatiul public privind situatia in care un agent de politie din cadrul Politiei Municipiului Lupeni a apelat numarul de urgenta 112 pentru a solicita sprijin cu ocazia unor interventii in teren, Biroul de Presa al IPJ HUNEDOARA este abilitat sa faca urmatoarele precizari:

In data de 06.05.2017, dispeceratul Politiei Municipiului Lupeni a fost sesizat prin numarul de urgenta 112 (la ora 15:45, 15:47 si 15:50) cu privire la trei cazuri ce presupuneau interventia politistilor.
La prima interventie (privind un conflict spontan intre doi minori, ambii in varsta de 13 ani), s-a deplasat un agent de politie Biroului de Ordine Publica Lupeni, insotit de un agent de politie locala, care au aplanat conflictul, dupa care s-au deplasat la o gradinita situata la aproximativ 100 de metri de locul primei interventii, unde se reclamase o fapta de furt calificat, comisa prin efractie.
Cei doi politisti s-au deplasat la locul faptei si au constat ca cele sesizate se confirma, dupa care agentul de politie locala s-a deplasat pentru o misiune la sediul Primariei Municipiului Lupeni, urmand ca agentul de ordine publica sa asigure locul faptei pana la sosirea echipei de cercetare la fata locului, in prezenta reprezentantei unitatii  de invatamant prescolare.
Agentul de politie, inainte de a se deplasa la locul celei a de a treia interventii, a solicitat detalii (inclusiv prin apelarea suplimentara a numarului de urgenta 112), privind modul de interventie in situatia in care politistul  local va fi  indisponibil. Acestuia i-au fost date instructiunile necesare de catre sefii profesionali, respectiv sa se deplaseze la fata locului cu un alt politist ce urma sa soseasca odata cu echipa de cercetare la fata locului, fara ca acest lucru sa mai fie necesar, intrucat odata cu echipa de cercetare la fata locului a sosit si politistul local din misiunea de la primarie si l-a insotit pe agentul de politie la a treia interventie, unde, de asemenea, au fost luate masurile legale.
Facem precizarea ca agentul de politie din cadrul Biroului de Ordine Publica Lupeni nu s-a prezentat singur la niciuna dintre cele trei interventii, ci a fost insotit de un agent de politie locala, in baza protocolului de colaborare incheiat la nivel local intre cele doua institutii.
De asemenea, subliniem faptul ca stabilirea numarului de echipaje de interventie in teren este un proces dinamic, ce se raporteaza la necesitatile concrete ale comunitatii si la evolutia fenomenului infractional. Situatii de genul celei prezentate mai sus sunt solutionate punctual, prin dispunerea, de catre comanda unitatii, a unor masuri de suplimentare a echipajelor de interventie, in functie de situatia operativa.
Cu privire la modul de interventie si respectarea procedurilor in vigoare in cazul mentionat, conducerea I.P.J. HUNEDOARA  a dispus verificari interne, in functie de cele constatate, urmand a fi luate masuri corespunzatoare.

BIROUL DE PRESA

——-

Maximilian Gânju

One thought on “Politist din Lupeni lãsat singur sã vegheze la linistea unui întreg municipiu

  • 7 mai 2017 at 22:54
    Permalink

    Domnule pol. Iustinian ,apuca-te de gradinarit ,acolo nu se cere permis de conducere sau sunt tarabe libere in piata ,,politia este cu noi ,vindem spanac pentru voi…,,
    Apropo ,spune-i taticului mocanita sa nu te mai invete prostii.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *