Credinciosii din Petrosani au luat parte la o procesiune religioasã asa cum se fãcea pe vremuri în zonele rurale.

Ei, alãturi de preot, au mers prin Cartierul Aeroport într-un ritual de a aduce ploaia, dedicat Sfântului Proroc Ilie, prãznuit la data de 20 iulie. Degeaba, însã! Din cer nu a cãzut nici un strop de apã, iar localnicii se plâng deja cã li se cam usucã din culturi.

Crestini ortodocsii au prãznuit la 20 iulie suirea la cer în car de foc a Mãritului Prooroc Ilie Tesviteanul, unul dintre cei mai importanti profeti ai Vechiului Testament, fãcãtor de minuni si aducãtor de ploi la vreme de secetã. Bisericile din Valea Jiului au fost pline de credinciosi care au venit sã se roage prorocului prãznuit, în special pentru a le da vreme bunã. Un moment important s-a petrecut la Biserica Sfânta Varvara din Aeroport, unde la finalul slujbei, credinciosii si preotul slujitor au plecat în procesiune cu racla moastelor aflate spre închinare si cu icoana Sfântului Ilie. “Este o procesiune de rugãciune pentru ploaia. Asa obisnuieste biserica atunci când sunt vremuri nepotrivite, vãzduh neprielnic, sã cearã milã de la Dumnezeu scotând în fata tuturor credinciosilor obiectele cele sfinte ale bisericii, iar pentru rugãciunile bãtrânilor si ale copiilor, Dumnezeu sã ne trimitã vremuri bune”, ne-a declarat preotul Iulian Selaje.

Mai demult acest ritual se fãcea în sate atunci când seceta era mare, însã de-a lungul timpului, traditia în unele zone s-a mai pierdut. Acum, însã, de voie de nevoie, aceastã procesiune a trebuit sã se facã. În ultimele sãptãmâni pãmântul s-a uscat, nivelul fântânilor a scãzut si nu ar fi de mirare dacã scenariu de anul trecut s-ar repeta. Reamintim faptul cã anul 2011 a fost cel mai secetos an din istoria ultimilor 10, iar din aceastã cauzã au fost si multe probleme. Au secat izvoare, cursuri de apã, nivelul barajului de acumulare de la Valea de Pesti a scãzut cu aproape 10 metri, iar  culturile s-a  uscat în pãmânt.  Asa se face cã vineri, dupã plecarea pe jos a credinciosilor în pelerinaj în jurul bisericii si a cartierului Aeroport, pe drum, oamenii s-au mai alãturat procesiunii doar, doar Sfântul Ilie se va îndura si va trimite ploaie.

Luiza Andronache