De colectie. Serial. 35 DE POVESTI PENTRU UN STADION LA 35 DE ANI (1982-2017) / EPISODUL 14 / SEZON ÎNCEPUT ÎN COMUNISM, ÎNCHEIAT ÎN CAPITALISM

Din nou în Divizia „A” Jiul începe campionatul pe teren propriu la 23 august 1989, în prezenta a 28.000 de spectatori, 1–1 cu Universitatea Craiova.

În lot, nume noi, portarii Zlotea si Florin Dumitru, tinerii localnici Florin Stoica si Aristicã Cioabã, acesta din urmã debutând în minutul 70 (îl va înlocui pe I. Varga) în meciul Jiul – Dinamo 0–2, la 4 octombrie 1989. Bucurie mare în etapa a 9-a (22 octombrie 1989), 2–0 cu Inter Sibiu, echipa care îi „suflase” Jiului în urmã cu un an promovarea!

Antrenor: Gogu Tonca
Echipa standard: Ghitan – Negrilã, Sedecaru, Florescu, B. Popescu – M. Cristea, I. Varga, Moromete, Bâcu – Henzel, Lasconi)
Au mai jucat: Zlotea, Fl. Dumitru, Racolta (portari), Udricã, L. Petre, Ceacusta, Cioabã, Ov. Dodu, V. Pãuna, Mihãilã, Al. Mãrginean, Fl. Stoica
Golgeteri: Bâcu – 12 goluri, Lasconi – 7 goluri, Henzel – 4 goluri, M. Cristea – 3 goluri, Sedecaru – 2 goluri, Fl. Stoica, I. Varga – 1 gol.

Final de tur cu –5 la „adevãr”, pe locul 13…

25 februarie 1990, primul meci al returului, într-o Românie fãrã Nicolae Ceausescu, fãrã Victoria Bucuresti si FC Olt Scornicesti, scoase din campionat ca fiind echipe emblematice ale fostului regim comunist. Jiul joacã (si pierde cu 0–2) la Universitatea Craiova, cu 35000 spectatori în tribune. Dar vin vremuri grele pentru Jiul: 1–2 cu Sportul Studentesc, 1–5 la FC Bihor Oradea…

13-1

Un meci decisiv, în etapa 22-a, Jiul – „U” Cluj 2–1, cu un Sorin Henzel genial, autorul ambelor goluri ale  victoriei jiuliste. Jiul a avut în mânã meciul cu Steaua din etapa a 27-a (9 mai 1990), când a condus cu 2–1 pânã în minutul 87, atunci egalând pentru bucuresteni Pena, scor 2–2.  Finalul de campionat gãseste o echipã Jiul perfect conectatã la meciurile decisive pentru evitarea  retrogradãrii: 1 – 1 la Corvinul Hunedoara, 3–0 cu SC Bacãu, 3–1 cu FCM Brasov si Jiul rãmâne în „A”, pentru cel putin un sezon. De remarcat cã Jiul a folosit o echipã alcãtuitã din foarte multi localnici (Ghitan, Florescu, B. Popescu, Henzel, Lasconi –  titulari – Ceacusta, Cioabã, Ov. Dodu, V. Pãuna, Fl. Stoica, Al. Mãrginean), crescuti în pepiniera proprie, o pierdere importantã în acest campionat fiind plecarea portarului Bojtor si a mijlocasului Daniel Timofte, acesta din urmã urmând a avea o strãlucitã  carierã internationalã.

GENU TUTU

Advertisements