Perchezitii DIICOT la CFR Marfa si in Hunedoara

Potrivit Politiei Romane, la aceasta ora politistii structurilor de combatere a criminalitatii organizate si cei de la transporturi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timisoara fac 63 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si in judetele Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinti, Calarasi, Arad, Teleorman si Dambovita.
Perchezitiile au loc intr-un dosar penal in care sunt cercetate 40 de persoane pentru constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals.

„In cursul anului 2016, la nivelul unei societati de transporturi feroviare s-a constituit un grup infractional organizat, implicand factori de decizie de la nivelul central si teritorial al societatii de transport. Membrii gruparii sunt banuiti ca ar fi subevaluat bunurile din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de vanzare-cumparare a 2.450 de vagoane destinate casarii, facilitand astfel traficarea in folosul unei firme de colectare a deseurilor feroase din Calarasi a diferentei rezultate intre valoarea reala si cea subevaluata a bunurilor casate”, arata sursa citata.

Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Marfuri Bucuresti, in baza unei proceduri de licitatie deschisa a 2.450 de vagoane pe roti, la pret de fier vechi, desi, in conformitate cu standardele in materie, deseurile metalice provenite din casarea materialului rulant se incadrau in categoria „deseu fier vechi greu” si „deseu fier vechi special” (otel), categorii de deseuri cu o valoare de piata net superioara.

Pretul de achizitie a fost de 120 de euro per tona de fier vechi, in conditiile in care pretul mediu practicat pentru „deseu fier vechi greu” era de 175,88 euro per tona, iar pentru „deseu fier vechi special” (otel) era de 218,90 euro per tona.

Astfel, cei in cauza ar fi realizat practic o subevaluare a bunurilor cu 82,42% in cazul „deseurilor fier vechi special” (otel) si cu 46,56% in cazul „deseurilor fier vechi greu”.

Prejudiciul cauzat societatii de transport prin activitatea infractionala este de 6.313.748 de euro, mai spune Politia Român?.

Advertisements