„Am fost onorat sã mã aflu aici, la Festivalul ‚’Fii star în tara ta’, care este o realã pepinierã de talente. Am convingerea cã, pe viitor, aici va fi unul dintre cele mai reprezentative festivaluri de gen din România, un festival de mari dimensiuni, inedit si complex” – a declarat Ioan Gorgan, din Cluj, manager trupa IRIS, membru al juriului.

Timp de trei zile, la Vulcan, a avut loc a IV-a editie a Festivalului National „Fii star în tara ta”, un festival desfãsurat pe principiul „românii au talent”, dar bine structurat pe opt sectiuni, la care s-au înscris 211 participanti din 20 de judete ale tãrii. Paleta categoriilor de vârstã a fost foarte largã, toate în interiorul limitelor de vârstã 4 – 50 de ani.

Festivalul a debutat cu o amplã paradã a concurentilor si sustinãtorilor, pe bulevardul municipiului Vulcan, la care au participat si autoritãtile locale – primar si consilieri, dar si reprezentati ai ONG-urilor, cluburi sportive si asociatii din Valea Jiului. Impresionante au fost costumele populare autentice din majoritatea zonelor tãrii, drapelul tricolor, lung de 40 de metri, purtat de handbalistii de la Clubul Sportiv Vulcan, masina îmbrãcatã în tricolor care a purtat una dintre marile cupe ale festivalului, cãlãretii si  trãsurile de la Parco Cavalli etc.

În timpul celor douã spectacole-concurs  maraton, printre concurenti si pãrintii acestora s-a nãscut febrilitatea si emotiile pentru cã, parte dintre ei, îsi cunosteau reciproc valoarea de la alte confruntãri din tarã. Juriul a avut mult de lucru pentru cã lupta a fost foarte strânsã la majoritatea sectiunilor.  Din juriu au fãcut parte Ioan Gorgan, la momentul festivalului încã manager al vestitei trupe IRIS, Tiberiu Coconet, Ana Maria German, Iulian Doda si Cãtãlin Tugulea – presedintele juriului.

5-1

„Au fost foarte multe voci bune, instrumentisti, dansatori si actori, dar au existat si copii împinsi în fatã de pãrinti ceea ce nu este un lucru rãu, dacã nu se exagereazã. Am fost onorat sã mã aflu aici, la ’Festivalul Fii star în tara ta’, care este o realã pepinierã de talente. Am convingerea cã, pe viitor, aici va fi unul dintre cele mai reprezentative festivaluri de gen din România, un festival de mari dimensiuni, inedit si complex” – a declarat Ioan Gorgan, din Cluj, membru al juriului.

„Jurizarea nu a fost usoarã în conditiile în care festivalul este unul amplu, cu peste 200 de concurenti. Dar premiile acordate confirmã comparând cu alte festivaluri din tarã. Spre exemplu, unul din marile premii a fost acordat unei interprete care a câstigat concursul de la Brasov si alte douã, din câte stiu. Acest festival are marele merit de a premia pe cei valorosi, cu oarecare maturitate artisticã, de a evidentia pe cel mai bun la categoria sa de vârstã si de a motiva pe cei mai mici pentru cã toatã lumea a primit câte o recompensã a muncii sale” – a declarat Iulian Doda, membru al juriului, presedinte al Asociatiei „Rapsodia Muntilor” Petrila.

De precizat cã Daniela Simionescu, directorul Festivalul International de Muzicã pentru Copii si Adolescenti „HERMANNSTADTFEST”, Sibiu – 2017, a acordat 30 de Premii Speciale, care trimit concurenti ai Festivalului „Fii star in tara ta” direct in finala prestigiosului festival de la Sibiu.

S-au acordat peste 300 de diplome si cupe, pentru cã au existat participanti care s-au înscris  la mai multe sectiuni si au confirmat.

5-2

Marii laureati ai Festivalului au fost Nicole Chiscociu – Deva, secondatã de Adelina Tomulescu – Gorj, fiecare fiind catalogate ca “viitoare valori nationale” pe domeniile lor: muzicã usoarã rafinatã cu influente de jazz si muzicã popularã ridicatã la rang de artã.

Al treilea mare trofeu i-a fost acordat de cãtre juriu – impresionat de amploarea pe care a luat-o acest festival – chiar organizatorului Cãtãlin Tugulea si familiei sale, care au muncit pe brânci de la cel mai mic pânã la cel din urmã vãr de al nu se stie câtelea rang. Momentul l-a luat prin surprindere pe initiator& organizator încât mai era putin si claca pe scenã.

“Editia urmãtoare va fi pregãtitã altfel pentru cã nu mã asteptam ca acest festival sã capete o asemenea dimensiune, cu atâtia copii buni din toatã tara. Locatia s-a dovedit a fi neîncãpãtoare, deci vom schimba locul de desfãsurare, iar sectiunile din concurs vor avea fiecare juriul propriu, în zile separate. Multumesc concurentilor, pãrintilor si profesorilor lor, care au dat valoare acestui concurs! Multumesc sustinãtorilor pentru cã fãrã ei nu s-ar fi putut dezvolta acest festival, aici la Vulcan, în Valea Jiului!” – a declarant Cãtãlin Tugulea, organizatorul Festivalului “Fii star în tara ta”.

Concurenti si pãrintii acestora care au vãzut pentru prima data Valea Jiului au fost plãcut impresionati de locuri si mai ales de oamenii dintre Jiuri. Au apreciat felul cum au fost primiti, si comparând cu alte evenimente de gen din tarã, au declarant cã acest festival este unul dintre cele mai mari, cu un juriu atent si corect din punctul lor de vedere.

Cei din Bucuresti, Tg. Mures, Craiova, Mehedinti au legat prietenii cu localnici si au promis cã se reîntorc, nu doar la urmãtorul festival…Au fost si nemultumiri, vreo 4-5 familii din Valea Jiului au exprimat critici la adresa sãlii, juriului, despre unii concurenti din zona noastrã etc. Nu s-a înteles exact care le este nemultumirea  cu privire la juriu pentru cã au recunoscut faptul cã au fost bine jurizati, copiii lor obtinând premii, chiar au fost laureati ai sectiunii din care au fãcut parte…  Dar orice criticã poate fi constructivã. Cert este faptul cã tinerii, copiii si concurentii maturi au trãit din plin momentul acestui eveniment.  Festivalul a “miscat” oarecum si activitatea turisticã din zonã, familii întregi poposind pe la pensiuni si hoteluri si câte trei zile.

Ileana Firtulescu
Foto: Rãzvan Sorodoc