Vor fi concediati angajatii minelor ce apartin de Societatea Nationalã de Închideri de Mine din Valea Jiului, dar programul, desi banii pentru disponibilizãri au fost alocati, va fi conceput, tinând cont cã productia preconizatã sã nu aibã de suferit.

Nu se stie un calendar exact, ci doar cã trebuie sã plece 378 de angajati în 2017. Ei pot sã se disponibilizeze într-o singurã transã, sau în douã. „Sunt si sume alocate pentru plãtile compensatorii. Cât priveste data la care se va porni procesul de disponibilizare, dar si dacã va fi fãcut într-o transã sau în douã, asta urmeazã sã vedem, în functie de evolutia parametrilor de productie. Noi ne-am angajat cã dãm o anumitã cantitate de cãrbune, cãrbune vital celor douã termocentrale: Mintia si Paroseni”, a declarat Petre Drãgoescu, director tehnic SNÎMVJ, care afirmã cã acum numãrul angajatilor de la minele neviabile este de 881.

În plus, Petre Drãgoescu sustine cã minerii care pleacã de la minele ce se închid pot opta si pentru cursuri de recalificare. A fost alocatã o sumã de bani si în acest sens, însã, cursurile vor tine cont de optiunile celor care vor sã facã altceva. Minerii trebuie sã rãspundã unor chestionare în acest sens. „De regulã, am solicitat reconversia profesionalã, în urma sugestiilor care au venit din rândul minerilor care urmeazã sã se disponibilizeze acum, sau în viitorul apropiat”, a mai adãugat reprezentantul Societãtii de Închideri de Mine din Valea Jiului. Comisia Europeanã a alocat  84.554.000 de lei pentru minele pe închidere, pentru 2017, diferenta dintre costurile de productie si venituri, fiind exact  suma de 44.646.000 de lei si reprezintã subventia necesarã sustinerii activitãtii.

Diana Mitrache