Pentru urmãtoarea editie a campaniei „Premiantii fãrã premii” vã propunem sã întâlnim un o personalitate complex. Este vorba despre Viorel Ilisoi, jurnalist, scriitor, blogger, cusurgiu, un om iritat si iritabil din cauza mojiciilor pe care le întâlneste uneori, dar si un om care se topeste pe picioare în fata frumosului pe care-l cautã si întâlneste în documentãrile sale. S-a lãsat convins sã vinã la Deva, sã ne povesteascã despre el.

Este nãscut la 13 februarie 1968, la Ringhilesti, judetul Botosani; a crescut la Casa de Copii din Trusesti, pe malurile Jijiei. Debuteazã ca ziarist în primele zile ale anului 1990 si scrie, pe rând, la Atitudinea, Timpul, National, Cotidianul si Jurnalul National.

În 1992 devine primul ziarist român postdecembrist condamnat pentru delict de presã, fiind condamnat definitiv la trei luni de închisoare, cu executare, pentru pamfletul „Saddam Hussein se ascunde la Botosani”. Faptul este trecut sub tãcere în tarã, dar scandalizeazã presa internationalã si aceasta va duce la eliberarea sã dupã doar 19 zile de închisoare. În 2011 va începe publicarea în Jurnalul National, în foileton, a romanului „Paispe”, inspirat din aceastã experientã (57 de episoade). Între 1993 si 1998 publicã în revista Timpul, numãr de numãr, interviuri cu cei mai importanti oameni de culturã ai vremii. Interviurile, ce surprind transformãrile din cultura românã în vreme de tranzitie, sunt reunite într-un volum si asteaptã încã un editor bogat si îndrãznet. Volumul cuprinde si ancheta literarã „Viata literarã pe Bahlui”, publicatã în Timpul în perioada 1997-1998.

Tot în acea perioadã se numãrã, alãturi de Dan Lungu, Ovidiu Nimigean, Radu Andriescu, printre initiatorii grupului literar „CLUB 8”. În 1997 realizeazã o carte de interviuri cu marele scriitor Cezar Ivãnescu care a cerut ca volumul „Kagemusha. Sapte zile cu Cezar Ivãnescu” sã aparã dupã moartea sa. În 2008 initiazã, pe site-ul ziarului Cotidianul, rubrica „Momente si spite”, prima rubricã multimedia (text, foto si audio-video) cu caracter permanent din presa scrisã. Din 2009 lucreazã la o proiectatã carte de reportaje realizate incognito (cersetor în „Cersetor pentru o zi”, gunoier în „Oameni si gunoaie din Bucuresti”, pacient în „Vino, mamã, sã mã vezi la spitalul de obezi”, turist în  „Întâmplãri  gazetãresti”, zilier în „Gustul amar al mãrului românesc”, controlor  în „Biletul la control!”). A sustinut conferintele: „Reportajul românesc de azi” la Scoala de toamnã pentru  jurnalisti (FJSC, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iasi, 2011), „Evolutii în presa româneascã de azi” (FJSC, Universitatea Ecologicã Bucuresti, 2012), „Subiectivitate si afectivitate în reportaj” (FJSC, Universitatea Bucuresti)”; predã cursul „Jurnalism si scriere expresivã” la Asociatia Jurnalistilor Romi (2011) si un „Curs practic de reportaj” (Muzeul Literaturii Române, Iasi, 2013, 2014). Unele reportaje îi sunt preluate în presa internationalã (Franta, Germania, Italia, Ungaria, Polonia, Israel, SUA). Activitatea publicisticã i-a fost recompensatã, printre altele, cu Premiul Presei Iesene (1996 si 1997), Premiul Reporter Numãrul Unu, Premiul Fundatiei Române pentru Jurnalism (1999), Premiul Clubului Român de Presã pentru Reportaj-Anchetã (2007), Premiul pentru Jurnalism Ecologic (2009), Premiul pentru cel mai bun text la The Industry Awards (2012), Premiul anual pentru jurnalism acordat de „Curierul literar si artistic” (2013), Trofeul Festivalului de film „Amatorul” (Chisinãu, 2014), Premiul pentru Jurnalism Cultural la Galã „Oamenii TIMPULUI” (2014). Cu prilejul întâlnirii de la Deva, scriitorul Viorel Ilisoi va vorbi celor prezenti despre volumul în care a adunat  reportaje de mare expresivitate, de un realism crud, realizate în medii dintre cele mai diverse, cu oameni pe care viata i-a pus în cele mai dramatice situatii.

Vã propunem sã ne întâlnim cu acest bãiat minunat si sã-i spunem cã-i multumim pentru ceea ce ne oferã prin eforturile sale, speranta unei lumi mai bune si mai frumoase. Sâmbãtã, 29 Aprilie 2017, ora 11.00, Viorel Ilisoi vine sã-l întâlnim. Aveti ocazia sã-l priviti în ochi, sã-i spuneti o vorbã caldã si sã fiti parte dintre cei care îi vor multumi oficial printr-o diplomã si un buchet de flori venind în centrul Devei, în Piata Victoriei.

Initiatorii proiectului „Premiantii fãrã premii”