Universitatea din Petrosani va fi gazda a trei simpozioane studentesti. La sfârsitul acestei sãptãmâni, trei evenimente dedicate cercetãrii în rândul studentilor au loc la institutia de învãtãmânt superior din Valea Jiului.

Rectorul Universitãtii Petrosani, Radu Sorin, considerã cã activitatea studentilor nu trebuie sã se rezume doar la studiul de la orele de curs sau de laborator, aceasta trebuie sã fie una creativã, bazatã pe cercetare.

“În acest an continuãm simpozioanele care sunt dedicate activitãtii de cercetare a studentilor, simpozioane care se organizeazã la nivelul fiecãrei facultãti. La simpozionul Geoecologia deja avem traditie. La toate aceste simpozioane participã studenti din universitate si din întreaga tarã, cu timpul dorim sã cuprindem si studenti strãini de la universitãtile cu care avem parteneriate. Toate simpozioanele acestea se vor demara vineri, la ora 9.30, urmând ca apoi sã fie prezentate lucrãrile pe sectiuni. Studentii si-au confirmat prezenta, am primit si fonduri de la Ministerul Educatiei si Cercetãrii si le completãm cu premii. Este o manifestare care se doreste a familiariza studentii din întreaga tarã cu Universitatea noastrã, cu istoria si cultura judetului Hunedoara, cu frumusetile Vãii Jiului. dorim sã arãtãm potentialul care existã în rândul studentilor cercetãtori si a cadrelor didactice care îi coordoneazã. Activitatea unui student nu se rezumã numai la aceea de a studia, de a însusi niste cunostinte predate la orele de curs sau de laborator. Activitatea studentilor trebuie sã fie creativã si un viitor specialist trebuie sã aibã si aceastã notã de creativitate pe care noi trebuie sã o stimulãm. Noi îi atragem în laboratoarele de cercetare ale Universitãtii, prin a-i atrage la realizarea unor contracte de cercetare comune la care coordonatorii sunt cadrele didactice. Lucrãrile care se prezintã la acest simpozion reflectã tocmai aceastã preocupare si dezvoltare a gândirii studentilor legatã de viitoarea profesie”,  a declarat rectorul Universitãtii Petrosani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai.

Cele trei simpozioane au fost reunite a avea loc într-o singurã zi. Studentii celor trei facultãti din cadrul Universitãtii Petrosani îsi vor prezenta lucrãrile.  “Trei simpozioane studentesti vor avea loc la sfârsitul acestei sãptãmâni. Am ales sã fie o singurã zi, dar trei simpozioane distincte ale celor trei facultãti. E vorba de simpozionul Geoecologia al Facultãtii de Mine, simpozionul Student, Stiintã, Societate al Facultãtii de Stiinte si Zilele Tehnicii Studentesti care este al Facultãtii de Inginerie Mecanicã si Electricã. Ele sunt pentru prima datã reunite în aceeasi zi pentru cã sunt studentii aceleiasi universitãti, avem invitati din afara Universitãtii, fiecare facultate si-a fãcut invitatiile pe domeniile de specializare coordonate si cred cã vor fi prezenti 300 de studenti, din care 100 din alte universitãti. Simpozionul se deruleazã pe parcursul a trei zile. Avem o finantare de la Ministerul Educatiei de circa 40.000 de lei din care ne-am propus sã cazãm studentii care ne vin din alte regiuni, sã organizãm sâmbãtã o excursie la obiective turistice ale judetului, iar vineri vor fi sectiuni în plen si derularea concursurilor pe sectiuni. La aceste simpozioane participã si studentii masteranzi si chiar doctoranzi”,  a declarat prorectorul UPET, prof. univ. habil. dr. ing. Eduard Edelhauser. Vor participa si studenti ai altor universitãti din tarã.  “Este foarte importantã aceastã prezentã a studentilor din afara Universitãtii Petrosani pentru cã suntem cunoscuti. Cei de la Facultatea de Mine au o colaborare mai veche cu cei de la Universitatea din Bucuresti, cu facultãti de profil, iar cei de la Stiinte colaboreazã cu facultãti de profil din tarã. Sunt importante simpozioanele pentru cã este o manifestare anualã a Universitãtii Petrosani la care studentii vin. Lucrãrile prezentate se strâng, se ruleazã în volume care poartã ISBN si sunt postate pe site-urile universitãtii si este un început de a-si construi un CV pentru fiecare student”, a mai precizat prorectorul Universitãtii Petrosani. În acest fel sunt implicati în activitatea de cercetare studentii Universitãtii din Petrosani.

Monika BACIU