Dor Geta Popescu si Erik Gulacsi, doi copii din Brasov si Râsnov au plecat spre Cer, iubind înãltimile, însã, izbiti de furia zãpezilor. Accidentul din Retezat a uimit întreaga suflare a tãrii, pentru cã alãturi de cei doi copii erau pãrintii lor, unul dintre ei privind neputincios cum zãpada i-a rãpit pe fiul, pe Erik. Ambii copii au fost surprinsi de o avalansã puternicã si, cel mai probabil, izbiti de stânci. Trupurile au rãmas în munte, acolo unde duminicã salvamontistii si jandarmii, însotiti de criminalisti, s-au dus sã îi recupereze.

Prefectul judetului Hunedoara a activat o întreagã fortã de interventie, pentru ca restul temerarilor, plecati în expeditie, sã fie adusi în sigurantã. S-a vorbit inclusiv despre inconstienta care i-a purtat pe culmile muntilor, în conditiile în acre exista pericolul de avalansã, iar salvamontistii au fãcut public acest lucru. ”În total, sunt 7 persoane ce au fost prinse de avalansã în munte, patru adulti si trei copii. Probabil, nu stiau la ce pericole se expun, nu au fost atenti la avertizãrile pe care le-am lansat în mod repetat si, din nefericire, doi copii au decedat. Actionãm cu efective extinse. Avem 44 de oameni în aceastã operatiune” , a spus Fabius Kiszely, prefectul judetului Hunedoara, imediat dupã producerea incidentului.

Paginile de socializare ale celor doi tineri, care se lãudau cu performantele lor montane, sunt pline acum de regretele celor i-au cunoscut. „Chiar nu e drept! Asa copii talentati, frumosi, foarte tineri si cu multe vise si sperante! Eu tot mai sper ca sã fie gãsiti si sã fi supravietuit! Sunt doi copii cãliti prin cele mai aspre conditii, îmbrãcati adecvat…. eu sper cã au reusit cumva sã scape! Doamne, Te rog, fã o minune pentru ei!” „Dumnezeu sã-i odihneascã în pace pe cei doi copii minunati, Dor Geta si Erik! O întrebare rãmâne: cum a fost posibilã aceastã tragedie?! Pãrintii care-i însoteau n-au nimic sã-si reproseze?! Nu acuz, întreb!Ancheta, în acest caz, este una complexã si va fi coordonatã de procurori si criminalisti.

Pe creste erau 56 de oameni

Toti cei 56 de turisti, din muntii Retezat, coordonati de cãtre echipele de salvatori au ajuns în sigurantã la refugiul Gentiana. „Cele 5 persoane rãnite în accidentul de avalansã sunt în prezent coborâte de cãtre echipele de salvatori cãtre zona Cârnic, pentru a fi preluate de echipajele Serviciului Judetean de Ambulantã Hunedoara si Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgentã Hunedoara. Ceilalti 51 de turisti, toti adulti, au luat decizia sã rãmânã peste noapte la refugiul Gentiana, neavând nevoie de îngrijiri medicale. Din cauza conditiilor meteorologice, s-a luat decizia ca misiunea de recuperare a celor douã victime rãmase la locul producerii avalansei, sã se reia în dimineata zilei de 23.04.2017, orele 06:00, cu echipe formate din reprezentanti ai Serviciului Judetean Salvamont Hunedoara si Inspectoratului de Jandarmi Judetean Hunedoara”, a informat Centrul Judetean de Comunicare si Informare Publicã.

2-1

Producerea avalansei a fost anuntatã la numãrul de urgentã 112 de cãtre un bãrbat. Acesta a transmis, initial, cã cinci persoane au fost surprinse de avalansã si cã doi copii din grup ar fi murit sub zãpadã. Avalansa a avut loc în zona Saua Bucurii — Poiana Pelegii, pe un traseu de varã, la peste 2.000 de metri altitudine, potrivit salvamontistilor. Salvamontistii din judetul Hunedoara atrãgeau atentia, vineri, asupra pericolului  „iminent” de producere a unor avalanse în masivele Parâng si Retezat, din cauza stratului de zãpadã proaspãtã care s-a asternut în ultimele zile si care mãsoarã aproape un metru la altitudini de peste 1.800 de metri si în zonele de creastã.”În Retezat si Parâng, pe creste si la altitudini de peste 1.800 de metri, stratul de zãpada ajunge la un metru. Pericolul de avalansa este iminent în toate zonele de creasta si pe pantele cu o înclinare mai mare de  25 de grade. Le recomandãm turistilor sa rãmânã în apropierea cabanelor si sã evite traseele de creasta sau schiul de tura”, avertiza Seful Serviciului Public Judetean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.  Vârful Peleaga este cel mai înalt din Muntii Retezat, cu o altitudine de 2.509 metri. Acesta este al saptelea vârf muntos din România.

2-2

Victimele avalansei din Retezat, copiii de aur ai alpinismului românesc

Cei doi copii care au pierit în tragedia din Retezat, dupã ce au fost surprinsi de o avalansã, erau considerati copiii minune ai alpinismului românesc. Dor Geta Popescu (14 ani), sora alpinistei Crina Coco Popescu si Erik Gulacsi (13 ani) au în palmares cucerirea a nenumãrate vârfuri si detineau recorduri mondiale. Dor Geta Popescu participa, alãturi de tatãl ei, Ovidiu Popescu, la o ascensiune din circuitul 7 Munti din Grãdina Carpatilor, iar sâmbãtã îsi fãcea antrenamentul pe vârful Peleaga, dat fiind faptul cã în aceastã varã pleca sã cucereascã vârful Lenin, 7134 metri, pentru a doborî recordul de vârstã. În ultima lunã a lui 2016, Geta Popescu devenea cea mai tânãrã alpinistã din lume care escaladeazã vârful Giluwe (4.367 m), din Papua-Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din zona Australiei si Oceaniei. Mai dobora alte douã recorduri mondiale de vârstã pe Aconcagua si Denali, America de Nord. Erik Gulacsi, ucis si el de avalansã, detinea recordul de vârsta pe vârful Elbrus, 5642 de metri.  Dor Geta Popescu dobora în cariera ei opt recorduri mondiale de vârstã, era multiplã campioanã nationalã si internationalã.

Diana Mitrache
Maximilian Gânju