S-a auzit pânã în cel mai îndepãrtat colt al municipiului Petrosani cã a sunat alarma, dar putini s-au sinchisit. Bine, nici nu aveau ce sã facã, mai ales cã totul a fost asa, de probã. Au stiut oamenii cã este doar un exercitiu, pentru cã nimeni nu a intrat în panicã, vineri,  putin dupã ora 10,00. Alarma a fost probatã tocmai pentru a evita, în situatiile situatiile adevãrate, panica si, de aceastã datã, scenariul a fost acela cã din atmosferã se îndreaptã spre pãmânt obiecte periculoase.

„La periferia orasului, înspre Livezeni, nu s-a prea auzit. Dar oricum, am aflat în zilele care au trecut, de la tv, cã a fost asa, un exercitiu de probã. Au mai fost din astea. În realitate, însã, nu suntem deloc pregãtiti. Sunt sigur”, a spus un localnic din Petrosani, care a auzit alarmarea din zona Livezeni, acolo unde sunt depozitele en-gross. La Petrosani, însã, într-un an, am putea avea un sistem de alarmare meteo, care sã ne avertizeze cu ceva timp înainte, despre catastrofe naturale. Asta, pentru cã, numai în vara trecutã, am avut cel putin douã episoade de acest fel, extrem de periculoase.

„E vorba despre o sirenã electronicã, cu statie meteo, care ne va transmite în timp real, celor din conducerea comitetului local pentru situatii de urgentã, coordonat de domnul primar, absolut toate datele, în caz cã avem furtuni. Deci, viteza vântului, cantitatea de precipitatii si poate fi actionatã direct. Se poate programa, dacã ploile depãsesc 60 de litri pe metru pãtrat, ceea ce este foarte mult, iar noi am avut si peste 100 l /mp si sistemul poate porni singur alarma”, a precizat Ion Bunea, inspector de protectie civilã în cadrul Primãriei Petrosani, care are în atributie întretinerea sistemului de alarmare.

Alarmarea de vineri dimineatã a avut ca scop constientizarea populatiei cu privire la riscurile ce existã si la faptul cã, în atmosfera Pãmântului sunt obiecte si bucãti de materiale, ori statii orbitale, din care pot sã se desprindã bucãti ce ar putea ajunge pe  sol. Oamenii ar trebui, însã, sã stie cã, în acele situatii reale, ar trebui sã se adãposteascã în subsoluri, însã, aceasta este o altã problemã nerezolvatã la noi.

Diana Mitrache