Irakul este tara care în plin rãzboi oferã cadrelor medicale din România ceea ce în patria mama nu au parte. Tot mai multe cadre medicale, fie ele medici sau asistente, îsi pãrãsesc temporar locurile de muncã din tarã în favoarea unor joburi în zone instabile din punct de vedere militar.

Cadrele medicale din România aleg sã îsi pãrãseascã locurile de muncã din tarã din cauza salariilor extrem de mici pe care le câstigã aici în comparatie cu munca prestatã. Un medic specialist, cu 15 gãrzi pe lunã, câstiga la Serviciul de Ambulantã aproximativ 3.000 de lei, în timp ce în Irak acesta poate câstiga între 4.000 si 10.000 de dolari.

Asistentele medicale de asemenea sunt mai bine rãsplãtite în “tara rãzboaielor”. Acestea pot câstiga pânã la 2.500 de dolari, în timp ce la noi o asistentã medicalã nu câstiga mai mult de 2.000 de lei pe lunã.

Comunicare la distantã

Unul dintre cadrele medicale din România, aflat în Irak, ca asistent într-o bazã militarã, afirma cã viata privitã dintr-un asemenea cadru este total diferitã.

Astfel, odatã ajunse într-o bazã militarã, cadrele medicale se “teleporteazã” într-o altã lume, o lume a rãzboiului, a neputintei de a-si vedea familiie în carne si oase. Cei aflati în Irak povestesc cã odatã ajunsi în bazã militarã viata se schimbã în totalitate. Astfel, acestia sunt nevoiti sã plece în misiuni de care aflã doar cu câteva minute înainte de a avea loc zborul.

O lume altfel, într-o zonã de rãzboi

Undeva, într-un colt al însângeratului Irak existã si zone care dau o senzatie de liniste. Existã o oazã de verdeatã, de luminã care trimite privitorul cu gândul la pace. O pace aparenta, care oricând poate deveni rãzboinicã. Pare linistea dinaintea furtunii.

Raul IRINOVICI