Termoficarea – next level / Ovidiu Muntean: “La cine sã vând frig?”

Problema termoficãrii din Petrosani atinge un nou nivel. În timp ce Complexul Energetic Hunedoara cere recuperarea debitelor restante, oficialii societãtii de termoficare din Petrosani spun cã problema este mult mai complexã. Pierderile de pe retea si parametrii necorespunzãtori ai agentului termic sunt câteva din neajunsurile care genereazã pierderi financiare.

Ovidiu Munteanu, directorul SC Termoficare SA Petrosani, sustine cã CEH factureazã si pierderile de pe retea, iar acesta a informat Primãria Petrosani si Consiliul Local despre situatie. Mai mult, directorul societãtii de termoficare spune cã existã perioade când temperatura apei este de 40-50 de grade, iar societatea nu o poate vinde abonatilor casnici.

“Gradul de recuperare este de 50,06%. La cantitãtile pe care noi le comandãm si ei le factureazã eu am pierderi pe retea. La fiecare semestru fac o informare cãtre Primãrie prin care arãt cã nu se poate achita întreaga sumã pentru cã existã pierderile pe retea. Nu am cui sã facturez pierderile. Acestea sunt destul de ridicate, iar eu nu am de unde sã recuperez banii respectivi. Ãia sunt bani pierduti. Eu fac raportul de activitate cãtre Primãrie si am arãtat cã societatea este pe pierdere, nu este rentabilã. Realitatea este cã gigacaloria pe care ei mi-o livreazã si în conditiile în care mi-o livreazã cu întreruperile respective care îmi genereazã pierderi, acum sunt 51 de grade la intrarea în Petrosani, iar eu gigacaloria asta trebuie sã o plãtesc, dar nu o vând la nimeni. La cine sã vând 40,51 de grade? Nu o consumã nimeni, nu merg punctele, dar la mine în puncte se înregistreazã si trebuie sã o plãtesc cã eu nu am cui sã o vând. Au fost discontinuitãti de furnizare în sistem si care au generat pierderi. Nu pot sã pun oamenii sã plãteascã frigul. Asa se întâmplã de fiecare când au oprire, când trec pe CAF, iar toate ajung la mine în ogradã. La cine sã vând frig? În fiecare lunã facem o citire cu ei a gigacalorimetrelor si fac factura. Ce sã plãtesc?”,  a declarat Ovidiu Munteanu, directorul SC Termoficare SA.  Reprezentantii societãtii de termoficare nu pot denunta contractul pentru cã NU existã un contract cu Complexul Energetic Hunedoara.  “Problema mare e cã din cauzã cã noi suntem în insolventã nu am contract. Dacã aveam un contract de furnizare în care sã fie stipulate elementele era altcea. Puteam denunta contractul, nu am nicio pârghie. În vechiul contract era stipulatã obligativitatea lor de a furniza energia termicã la parametri, dacã nu îndeplinesc cerintele de parametri as fi avut posibilitatea sã fac refuz la facturã, dar asa sunt legat de mâini si de picioare si ei îmi zic cã sunt dator. Primãria a achitat pentru grãdinite, scoli, dar sunt si pierderile de sistem, întreruperi si dereglãrile temperaturilor. Dacã era o situatie care sã aparã rar, dar se întâmplã frecvent. La mine în punctele termice înregistreazã. Eu îi înteleg si le dau si lor dreptate cã trebuie sã îsi recupereze banii, dar eu nu am de unde sã le achit”, a mai subliniat sursa citatã.

1-1

Existã si rãu-platnici

Cei de la societatea de termoficare recunosc faptul cã existã si rãu-platnici. Sunt persoane care nu au plãtit facturile la termoficare de ani de zile. În conditiile în care pentru o lunã de iarnã, încãlzirea unui apartament cu trei camere ajunge undeva la 300 de lei, sunt persoane care au datorii si de 6000 de lei. În sezonul de iarnã 2016-2017, 50 de abonati ai societãtii de termoficare au fost actionati în instantã. Pentru alte persoane, dosarele sunt la executorii judecãtoresti.

“Cu tot ceea ce înseamnã actionat în judecatã au fost, în acest sezon rece, în jur de 50 de persoane. Pe lângã aceste persoane, multe dosare sunt date la executor, ele fiind în executie. Unele se sting, unele se recupereazã. Pe mãsurã ce îi executã si le retine banii, acei bani se duc în contul administratorului si în fiecare lunã ne vine un extras de cont cu sumele respective. Le retine în functie de pensie, în functie de venituri. Avem douã caserite, în momentul în care se duc si încaseazã si pe teren. Tot ce se poate face încasãm, dar nu pot sã bag mâna în buzunarul omului. Pe mãsurã în care i-am actionat în judecatã, oamenii au venit si au achitat, dar nici nu pot sã dau în judecatã abonatii care nu au achitat de o lunã-douã. Facturile sunt calculate cu penalitãti de întârziere. Facturile vechi si cu restante mari i-am actionat în judecatã, dar executorul nu recupereazã toatã suma dintr-o datã. Sumele diferã de la persoanã la persoanã. Unii au si câte 5000-6000 de lei de plãtit. Am tinut cont de vechimea care au avut-o si sumele restante”,  a mai subliniat Ovidiu Munteanu.  S-a încercat si varianta debransãrii rãu-platnicilor, însã în majoritatea cazurilor fãrã rezultat. Multi nu permit accesul în locuinte. “Am si oprit acolo unde au fost probleme. Au fost oameni unde am oprit si au venit si au plãtit. Cu oamenii e dificil. Am si persoane pe care nu le pot debransa. Pentru a le opri cãldura trebuie sã debransez întreaga scarã si acolo sunt si bun-platnici, iar altii nu mã lasã sã intru în casã. De doi ani nu mai furnizez pe Tudor Vladimirescu. Acolo am dat agent termic si am încasat mai nimic si nu am reusit sã încasez banii si sunt sume care s-au strâns”, a încheiat directorul societãtii de termoficare din Petrosani. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a decis, în urma unei discutii cu prefectul judetului Hunedoara, Fabius Kiszely, sã furnizeze agent termic pânã vineri. Gradul de încasare a facturilor la termoficare pentru sezonul de iarnã 2016-2017 este de 50,06%.

Monika BACIU

6 thoughts on “Termoficarea – next level / Ovidiu Muntean: “La cine sã vând frig?”

 • 19 aprilie 2017 at 19:57
  Permalink

  Sa se schimbe tevile de TERMOFICARE de la Termocentrala Paroseni pana la usa apartamentelor pentru a deveni RENTABILA termoficarea in valea jiului .

  Reply
  • 19 aprilie 2017 at 21:43
   Permalink

   Daca s-ar uni toti primari vaii jiului si CEH-ul am avea o termoficare eficienta

   Reply
 • 20 aprilie 2017 at 07:51
  Permalink

  In loc ca banii cetatenilor sa se duca pentru reabilitarea tevilor,ei se duc printre altele la …catedrala din parcul H.P. Aia si altele ca ea ,nu intra in insolventa iar la iarna viitoare de acolo vom primii caldura .Multa caldura (altfel spus : arza-iar focul ).

  Reply
 • 20 aprilie 2017 at 13:56
  Permalink

  Daca am avea terenuri arabile ar fi logic mai multa caldura prin frecarea palmei de coada sapei si copii nostrii ar munci si n’ar mai cauta in gunoaie iar sotiile nar mai fugi de acasa sa sio traga prin italia si alte continente.onoare munci.traiasca psd.

  Reply
 • 21 aprilie 2017 at 01:01
  Permalink

  schibati poza cu pdlistul asta ca ne face greata,precum si modul in care a ocupat acesl post,bleah slugilor

  Reply
 • 21 aprilie 2017 at 09:27
  Permalink

  vrem teava de inox pana la usa apartamentelor

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *