Aproximativ 40 de oameni, care au urcat la munte, ca turisti de Paste, în Straja, au fost coborâti miercuri dimineatã, dupã ce masinile de deszãpezire au curãtat drumul de acces. Potrivit salvamontistilor, acestia erau ultimii turisti care mai erau în munte, dupã ce vremea s-a înrãutãtit, însã, au ajuns în sigurantã la Lupeni, dupã ce traseul rutier a fost deszãpezit de utilajele care au aceastã misiune. Drumul era troienit în zona în care se aflau cabanele si acolo accesul se putea face doar cu masini 4×4.

„Miercuri dimineatã, în statiune erau aproximativ 30 – 40 de persoane. Ninge, viscoleste la peste 50 -60 km/h si zãpada este troienitã pe drumul de acces în statiune. Pânã în  statiune se poate urca doar cu masini 4×4 pânã în partea  superioarã a statiunii”, a declarat George Resiga seful echipei Salvamont Straja. În munte nici nu se mai poate schia, iar accesul în partea în care sunt cabanele este mult îngreunat acum din cauza viscolului puternic.

„Nu se poate schia. Vizibilitatea este redusã, viscoleste, cu ninsoare si e vizibilitatea redusã. Nu se poate schia”, a mai mentionat salvamontistul. În munte s-a  asternut un strat nou de zãpadã, care mãsoarã pe alocuri si o jumãtate de metru, iar turistii care au urcat la Straja si ar mai fi vrut sã stea în vacantã, au fost nevoiti sã coboare.

În toate masivele muntoase a nins

În toate masivele muntoase din judetul Hunedoara a nins în ultimele 24 de ore, iar stratul de zãpadã ajunge pânã la o grosime de circa 10 centimetri în zonele înalte, de creastã. Potrivit  sefului Serviciului Public Judetean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean la munte este foarte frig a nins si s-a albit peste tot în Parâng, Straja sau Retezat. Pentru urmãtoarea perioadã, salvamontistii le recomandã turistilor sã fie atenti atunci când decid sã plece pe trasee, mai ales cã pe poteci se poate aluneca usor din cauza zãpezii proaspete. Turistii pot întreba la refugiile Salvamont despre starea traseelor si prognoza meteo. Si jandarmii montani le recomandã turistilor aflati la munte sã se echipeze corespunzãtor si sã rãmânã în zona cabanelor. În cazul în care sunt nevoiti sã foloseascã traseele montane, ei sunt sfãtuiti sã aleagã un drum mai putin  dificil si eventual, strãbãtut frecvent si de alte persoane. Dacã apar dificultãti pe traseu sau se înrãutãteste vremea, turistii sunt îndemnati sã se retragã în locuri adãpostite sau la cea mai apropiatã cabanã.

Diana Mitrache