Ministerul Energiei condamnã lipsa de actiune a fostilor directori ai CEH

Termocentrala Mintia este la un pas de a fi închisã din cauza neconformãrii la cerintele de mediu. Ministerul Energiei, condus de Toma Petcu (ALDE), condamnã lipsa de actiune a fostilor conducãtori ai Complexului Energetic Hunedoara (majoritatea membri PSD sau sustinuti de PSD). Solutia cea mai rapidã si cea de compromis este realizarea unei centrale termice de pornire.

“Pentru a evita închiderea termocentralei Mintia din cauza problemelor grave de mediu existente, acumulate în anii anteriori din cauza nerezolvãrii la timp a acestora si având în vedere duratã mare de executie a lucrãrilor de conformare la cerintele de mediu pentru functionarea pe cãrbune, precum si pentru asigurarea unor resurse financiare importante de care societatea nu dispune în prezent, se impune o solutie de exceptie, tranzitorie, de conformare la cerintele de mediu a unui grup energetic din cadrul SE Deva la functionarea pe gaz natural. Aceastã solutie va permite continuarea activitãtii SE Deva pânã la conformarea la cerintele de mediu pentru functionarea pe cãrbune, lucrãri care necesitã o duratã de aproximativ 36 de luni”, aratã Ministerul Energiei. Banii pentru realizarea centralei termice de pornire sunt din sursele proprii ale CEH, însã investitia pentru conformarea la cerintele de mediu pentru functionarea pe cãrbune va fi suportatã din ajutorul de tip SIEG. “Finantarea necesarã conformãrii la cerintele de mediu pentru functionarea pe gaz natural va fi asiguratã din surse proprii, iar conformarea la cerintele de mediu la functionarea pe cãrbune va fi asiguratã prin accesarea unui ajutor de stat tip SIEG. Accesarea acestui ajutor de stat este atât obiectivul CEH, cât si al Ministerului Energiei, în prezent, lucrându-se la elaborarea documentatiilor în vederea notificãrii CE. În vederea conformãrii la cerintele de mediu pentru functionarea pe gaz natural si realizarea unei centrale termice de pornire necesare pornirilor grupului, societatea a constituit depozite care asigurã finantarea partialã  a acestor lucrãri”, mai aratã ministerul de resort.  În luna martie, conducerea CEH a decis constituirea a douã depozite financiare pentru conversia pe gaz a termocentralei Mintia.  “Am constituit douã depozite speciale pentru termocentrala de la Mintia. Unul în care am acoperit valoarea integralã a centralei termice si pornire  si un alt depozit de 5 milioane de lei pentru conversie grup doi, adicã trecerea pe gaz a grupului 2. Nu vreau sã ne opreascã nimeni”, a declarat, în lunã martie, Mihael Melczer, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

Activitatea termocentralei de la Mintia a fost suspendatã de Gardã de Mediu. La prima instantã, Complexul Energetic Hunedoara a pierdut procesul, iar Mintia functioneazã pânã la o decizie  definitivã. În acest context, conducerea CEH vrea sã dovedeascã instantei bunele intentii. La  Tribunalul Hunedoara se judecã apelul formulat de Complexul Energetic Hunedoara cu privire la decizia Gãrzii de Mediu privind suspendarea activitãtii de la termocentrala Mintia. Din resursele proprii ale Complexului Energetic Hunedoara se va realiza o centralã electricã de pornire. Aceasta va contribui la scãderea costurilor, dar va asigura, pe perioada verii, si agentul termic pentru abonatii serviciului de termoficare din Deva.

Monika BACIU

2 comentarii la „Ministerul Energiei condamnã lipsa de actiune a fostilor directori ai CEH

 • 21 aprilie 2017 la 08:49
  Permalink

  vai de tine dl petcu aceleeasi povesti si nimic concret

  Răspunde
 • 24 august 2017 la 19:38
  Permalink

  Gargara de doi lei !
  Ii condamna si pe urma ii repune in functii.
  Concluzia: ABUREALA CONTINUA !

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.