Evident cã dupã orice retrogradare în „B”(a 5-a din istoria echipei) apar schimbãri majore în echipã. Antrenorul Gigi Multescu pãrãseste echipa, se renuntã de asemenea la Gârjoabã, Bãlutã, Dianu, Stana, I. Dosan, Vancea si, din retur, Fl. Neagu, Dan Daniel, si Ernest Szekely.

Vor fi însã adusi jucãtori, câtiva mai putin cotati, precum Baltaru, Moromete, Krautil, Ceacusta, Marin Tudorache, precum si un antrenor nou, Ladislau Vlad. Echipa începe bine, 1-0 la Progresul Bucuresti, gol marcat în min. 12 de Vasile Popa.

Jiul juca în seria a 2-a, cu deplasãri la Bucuresti, Caracal, Brasov sau Tg. Mures. De râsul lumii în etapa a 7-a: CS Târgoviste – Jiul 7-0 !? Si totusi, Jiul se aflã în primii trei, la luptã cu Pandurii Tg.  Jiu si Inter Sibiu. Un meci de pominã a fost pe 18 nov. 1987, în etapa a 12-a, Pandurii Tg. Jiu – Jiul, aflate la egalitate de puncte. Din pãcate ambitiile echipei locale, pregãtitã de fostul jiulist Gogu Tonca au fost de o violentã iesitã din comun, toleratã de arbitrul pitestean Alexandru Mustetea. De pildã, Daniel Timofte a fost mereu tinta unor lovituri în figurã, jucãtorul Paraschiv a lovit un conducãtor de pe banca tehnicã a Jiului. La pauzã, jucãtorii Jiului nici nu s-au mai dus la vestiare.

Dupã pauzã, infernul. Fundasul Gaspar, cu numeroase apucãturi huliganice, aplicã un croseu portarului Bojtor, echipa medicalã este împiedicatã sã intre pe teren, portarul jiulist fiind în cele din urmã transportat la spital. Intrã în poartã Benone Popescu, în min. 92, extrema dreaptã a Jiului, care va primi un gol în minutul 103! A fost o rusine ceea ce s-a întâmplat atunci la Tg. Jiu. Jiul va reveni în etapa a 15-a, dupã victoria cu 4-1 împotriva Sp. Mun. Caracal, pe primul loc, la egalitate de puncte, 21, cu Inter Sibiu.

Ultima etapã, pe 13 dec. 1987 (la -12 grade!) o victorie cu 1-0 cu Metalul Bucuresti instaleazã Jiul pe primul loc în tur. Dupã înfrângerea, 0-2 la Electroputere Craiova, din etapa a 19-a, Jiul nu va mai prinde locul 1, mai ales dupã înfrângerea în meciul direct cu Inter Sibiu (etapa a 28-a), 0-1 sub Cibin, în fata a 20.000 spectatori!  O victorie în ultima etapã cu 5-1 la Metalul Bucuresti nu mai ajutã la nimic. De retinut cã în tur echipa a fost condusã de antrenorul Ticã Otet, a avut câtiva jucãtori de exceptie: Bojtor (constant, sobru), Dianu (ambitios, activ în ambele faze), D. Timofte (rezistent, tenace si subtil), Lasconi (poftã de gol). Din pãcate, la polul opus, au fost si acte de indisciplinã, motiv pentru care V. Popa, Szekely si B. Popescu au fost exclusi din lot.

Iatã o cronicã semnatã Mircea Bujorescu, în ziarul local ”Steagul Rosu” din 24 mai 1988, cu remarci destul de subtile la adresa celor de la Inter Sibiu:

”Din capul locului – o precizare: nu se poate reprosa nimic jucãtorilor Jiului pentru aceastã înfrângere la limitã, care înseamnã aproape o victorie. Duminicã, mãrturisim cu obiectivitate, Jiul a evoluat ca o adevãratã echipã, mult mai bine decât adversarii lor. Dupã cum a jucat duminicã Inter Sibiu nu este totusi o formatie care sã merite promovarea în ”A”. În Divizia ”A”, va avea probleme. Dar sã revenim la partidã… În secunda 11, tribunele au amutit, fiind pur si simplu luate prin surprindere. La o cursã pe partea dreaptã, Stãnescu primeste o centrare idealã si înscrie: 1-0. Un gol care a cãzut ca un trãsnet. În min. 3, Jurca trage puternic pe lângã poartã. În min. 4, B. Popescu, bine înfiltrat în careu, este faultat dur de Boar, dar arbitrul V. Curt este departe de adevãr. În min. 13, la un corner executat bine de Stãnescu, Armenean înscrie cu capul, ridicând scorul la 2-0. Pe banca Jiului se instalase deruta, ne asteptam la un scor fluviu. Dar n-a fost asa. Renãscuti, ca pasãrea Phoenix, jucãtorii nostri iau conducerea jocului, fãrã însã a avea posibilitatea sã finalizeze. Inter mai rateazã câteva ocazii prin C. Zamfir, Vãsîi si Radu II, dar la cîrma jocului se aflã tot Jiul. Dupã pauzã degringoladã totalã în tabãra gazdelor. Atmosfera se rãsfrânge si asupra arbitrului V. Curt, care în min. 50, lasã o fazã în care doi jucãtori de la Sibiu se aflau în ofsaid mare si, dupã ce acestia rateazã, dicteazã loviturã liberã pentru Inter, de la 18 m. Urmeazã 40 de minute în care Jiul dominã, în aplauzele la scenã deschisã ale spectatorilor. În min. 70, tânãrul Tudorache initiazã o fazã de toatã frumusetea si din interiorul careului, Cristea, printr-o impecabilã executie – foarfecã din voleu – expediazã balonul pe lângã vinclu. Alte aplauze pentru Jiul, pe banca oaspetilor însufletesc speranta chiar în victorie. În min. 72 la o combinatie reusitã Baltaru – Cristea, ultimul paseazã ideal pentru B. Popescu. Neastâmpãratul Ben Popescu nu-i lasã nici o sansã lui V. Marcel si tribunele amutesc: 2-1. Jiul dominã copios, dar se rateazã mult. Fapt divers – în min. 76, un câine scapã din lesã si aleargã pe teren dupã minge. Siderat, arbitrul V. Curt nu stie ce sã facã. A fost cumintit si câinele, iar Jiul atacã în trombã. La un contraatac ”doi la unu” (Krautil si Baltaru, contra lui Boar), Krautil nu insistã suficient, desi putea înscrie. Atmosferã tonifiantã, tribunele freamãtã, Jiul este la un pas de egalare. Arbitrul de tusã Pantelimonescu invocã ceva aiurea si B. Popescu este eliminat de pe teren. Krautil este faultat clar în careu (min. 85), dar V. Curt se uitã în altã parte. Inter terminã în corzi o partidã pe care, dacã nu lipseau Lasconi si Dianu, Jiul o putea câstiga.

Jiul Petrosani: Bojtor – Florescu, Sedecaru, Stana (O. Dodu), Bãlan – B. Popescu, Sãndoi, Timofte – Tudorache (Krautil), Baltaru.

GENU TUTU