Momârlanii din Valea Jiului au dat startul petrecerilor câmpenesti. Vesnicia s-a nãscut la sat. Asa spunea Lucian Blaga. Acolo, timpul trece greu, încet, nimeni nu se grãbeste, viata se scurge lin, profitând din plin de fiecare clipã. Oamenii sunt altfel mai prietenosi, mai buni la suflet.

Satul momârlãnesc abundã de traditii, iar unele dintre acestea sunt pãstrate vii chiar si în zilele noastre. Nedeile sunt sãrbãtori câmpenesti, desfãsurate începând cu prima zi a Pastelui, când în curtea bisericii se pregãteste o masã plinã de bucate, aduse de familiile mai înstãrite. Pãsatul, ciorba si tocãnita de oaie sunt pregãtite numai de bãrbati, din ele înfruptãndu-se toti cei care au participat la sfânta slujbã. Satul românesc este izvorul sensibilitãtii si spiritualitãtii românesti, de aceea el nu trebuie sã fie uitat. El trebuie sã trãiascã cu obiceiurile si datinile sale, cu ocupatiile si portul oamenilor sãi.

3-1

“Aceste serbãri câmpenesti sunt tinute prin implicarea consãtenilor si preotilor locului, iar tocana de oaie, pãsatul si varza la ceaun sunt, întotdeauna, pe placul participantilor. Începând cu obiceiurile prilejuite de fiecare eveniment important în viata poporului, continuând cu frumoasele costume pe care le îmbracã în aceste împrejurãri si terminând cu dansurile, cântecele si strigãturile nelipsite la aceste datini, arta noastrã popularã manifestatã sub toate aspectele ei prezintã o bogãtie nepretuitã pentru noi toti. Trebuie sã devenim responsabili pentru valorile pe care le-am primit de la înaintasi si le vom transmite celor care ne vor urma. Primãria municipiului Petrosani si Consiliul Local a sprijinit întotdeauna pãstrarea traditiilor, persoanele care transmit din generatie în generatie valorile primite de la pãrinti si bunici”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

3-2

Traditia trebuie pãstratã si transmisã generatiilor viitoare, asta cred momârlanii, dar si reprezentantii municipalitãtii de la Petrosani.  “E o traditie a momârlanilor care se tine în fiecare an si mã bucur cã existã în continuare aplecare spre aceste lucruri care sunt unice pentru noi, pentru Valea Jiului si România. Dupã Pasti, în diferite locuri ale municipiului nostru se tin aceste nedei. La Sfânta Varvara e un loc mai special pentru cã pe lângã lãcasul de cult e un centru etnografic si religios care nu peste mult timp va fi gata în întregime. Dacã pãrintele Pãtrascu a putut sã strângã laolaltã momârlanii e de datoria noastrã sã continuãm aceste demersuri”, a mai spus primarul Petrosaniului.  Oamenii locului spun cã din ce în ce mai putini tineri iau parte la aceste nedei si cu greu mai au cui sã transmitã vechile retete de bucate.  “Am gãtit varzã cu slãninã de porc, ciorbã de oaie si pãsat. Am fãcut vreo 700 de portii. Ne-am apucat dimineata la ora 6. oamenii nu prea mai vin la nedei. De abia am apucat sã le arãtãm copiilor nostri, sã rãmânã si dupã noi cineva care sã ducã traditia mai departe. Cred cã o sã se piardã traditia”, ne-a spus bucãtarul Nelu Mucenic.

Monika BACIU