Drumul Crucii este reeditat si în acest an în Straja

Mii de credinciosi participã în Vinerea Mare la procesiunea religioasã care reediteazã chinurile Mântuitorului pe „Drumul Crucii“. Localnicii si turistii  parcurg un drum anevoios, pe jos, pânã la schitul din Statiunea Straja.

În Vinerea Mare, pornind de la poalele Muntilor Vâlcan si pânã în inima Statiunii Straja, se desfãsoarã un pelerinaj ortodox la care participã deopotrivã turisti, credinciosi din zone îndepãrtate ale tãrii, cât si localnici.  „Drumul Crucii” cum este numit pelerinajul presupune parcurgerea unui traseu de circa zece kilometri între Lupeni si schitul din Vârful Straja situat la 1.440 de metri altitudine. Credinciosii duc pe brate si umeri sau însotesc o cruce din lemn masiv, care cântãreste peste 100 de kilograme.

5-1

Procesiunea religioasã începe de la orele amiezii, din centrul municipiului Lupeni unde cãlugãrii schitului din Straja dar si cei de la Mânãstirea Lainici se roagã si tin o slujbã pentru participanti. Pelerinajul imitã fidel drumul parcurs de Iisus Hristos în ziua rãstignirii pe cruce. Procesiunea este condusã de un sobor format din 14 preoti si cãlugãri care se roagã pe tot traseul de 10.145 de metri, iar pe aceastã distantã pelerinii fac 14 opriri, la 14 troite ridicate pe marginea drumului.

La fiecare popas preotii citesc cele 12 Evanghelii. Pe crucea de peste 100 de kilograme si 5 metri lungime, transportatã de credinciosi cu bratele sunt imagini cu cele 14 popasuri care se fac în drumul pânã la schit, o bucatã de lemn din Crucea pe care a fost rãstignit Mântuitorul, adusã de pe muntele Athos, precum si moastele mai multor sfinti. ”Prin Drumul Crucii se încearcã rememorarea suferintei la care a fost supus Mântuitorul pentru iertarea pãcatelor noastre”, spune Emil Pãrãu, organizatorul acestei procesiuni care a devenit o traditie. Pentru cã vremea se anuntã bunã, si în acest an organizatorii se asteaptã ca la ”Drumul Crucii” sã ia parte peste o mie de persoane.

Maximilian Gânju

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *