Si-au dovedit priceperea, iar expertiza lor în domeniul exploziilor si incendiilor, i-au fãcut pe magistrati sã îi ia în calcul. Vorbim despre cercetãtorii de la INSEMEX Petrosani, care recent au fost si medaliati la Salonul de inventicã de la Geneva cu douã medalii de aur si una de argint.

Magistratii, însã, le-au cerut sã sustinã conferinte pe teme de larg interes, mai ales cã ultimele expertize sunt grãitoare pentru activitatea de prevenire, ei fiind singurii care intrã în zonele afectate de incendii, ori explozii si care gãsesc mecanismul de producere al acestora. „Am fost invitati, în calitate de formatori, la Institutul National al Magistraturii, unde am prezentat metodele noastre de expertizã, procedurile de expertizare, simulãrile computerizate, pe care le realizãm, precum si anumite studii de caz în situatii de explozii, respectiv incendiu. Suntem, de asemenea, bucurosi cã feed-back-ul a fost unul pozitiv si am fost invitati sã sustinem, cu alte ocazii, prezentãri de acest gen”, a spus dr. Ing. Artur Gãman, director general INCD INSEMEX Petrosani.

Au pornit, initial, pentru a face studii în domeniul exploatãrilor subterane si tot în acest domeniu au fost si medaliati acum la Geneva, însã, cercetãtorii din Petrosani nu se limiteazã doar la acest domeniu, activitatea lor fiind mult extinsã în acest moment.

„Din fericire pentru noi, de multã vreme ne-am reprofilat, pas cu pas, obiectul de activitate, astfel încât mineritul reprezintã acum doar un mic segment din domeniul nostru de activitate. De fapt, acum acoperim la nivel national tot ceea ce înseamnã riscul la explozii si incendii”, mai afirmã directorul general al INCD INSEMEX Petrosani.

Cercetãtorii de la INSEMEX Petrosani au fost recent medaliati la Geneva, acesta fiind rezultatul unei munci de ani de zile de cercetare. Trei medalii au ajuns acum la Petrosani si douã sunt de aur, iar una de argint. „Toate trei reprezintã metode diferite de stabilire a ventilatiei subterane, de calcul a celor mai bune solutii si toate se referã la acest domeniu. Initial, dintr-un portofoliu de 11 inventii cu care ne-am prezentat în vederea evaluãrii la Ministerul Cercetãrii si Inovãrii, ne-a fost selectat un numãr de doar 3, pentru cã existã un numãr strict alocat pentru România si trebuiau echilibrate institutele de cercetãri. Cele trei inventii, însã, au obtinut douã medalii de aur si una de argint, precum si un premiu special. Suntem mândri si considerãm cã era maximul ce puteam obtine, iar pe viitor sperãm sã avem parte de aceleasi succese”, a conchis Artur Gãman.

Diana Mitrache