ZERO doze de vaccin în judetul Hunedoara

Nicio dozã de vaccin ROR (rujeolã – oreion – rubeolã) nu este disponibilã în judetul Hunedoara. situatia este identicã la nivelul întregii tãri, asta în timp ce România se confruntã cu o epidemie de rujeolã. La nivelul judetului, dozele de vaccin au fost epuizate.

“Încã de acum douã sãptãmâni am spus cã noi ca Directie nu mai avem vaccin ROR. Pentru a se face campania am împrumutat la începutul anului 2500 de doze de la trei judete, Bihor, Giurgiu si Sibiu. Acestea au fost judetele care ne-au dat cele 2500 de doze ca sã reusim sã facem campania anuntatã de Ministerul Sãnãtãtii. Noi nu am primit repartitie de la Ministerul Sãnãtãtii”, a declarat Cecilia Birãu, purtãtor de cuvânt al DSP Hunedoara.  Numai anul acesta au fost raportate, deja, peste 100 de cazuri de rujeolã în rândul copiilor hunedoreni.

“Anul trecut au fost 49 de cazuri de rujeolã, iar anul acesta 109, la ultima raportare. Nu am avut cazuri grave care sã ducã la deces. Am avut, în schimb, cazuri grave care au necesitat transportul la o clinicã de pediatrie. Au fost  4 în 2016 si unul anul acesta”, a mai subliniat sursa citatã. Singurele doze de vaccin existente sunt cele împotriva hepatitei si a tuberculozei. Probleme sunt si în ceea ce priveste vaccinul hexavalent.

“Ceea ce avem este tetravaccinul care este pentru vaccinarea copiilor de 5-6 ani si hepatitic pentru hepatita B care este pentru vaccinarea copiilor nou-nãscuti din mame care sunt purtãtoare de antigen hepatitã B. Antitetanosul se face pentru femei gravide si BCC care se face la nou-nãscuti împotriva tuberculozei. Acestea existã. Vaccinurile ROR, care înseamnã vaccinarea copiilor la un an si 6-7 ani acestea nu existã, iar vaccinul pentru vaccinarea copiilor la 2-4 si 11 luni (vaccinul hexavalent) mai sunt câteva doze, undeva la 10% la medicii de familie”, a mai precizat Cecilia Birãu. Din informatiile autoritãtilor, copiii care s-au îmbolnãvit de rujeolã sunt cei care nu au fost vaccinati.

Monika BACIU

Un comentariu la „ZERO doze de vaccin în judetul Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.