Liceeni aflati în clasa terminalã si pãrintii acestora fac eforturi pe toate cãile pentru cã Facultatea de Asistenti Medicali sã existe. Deocamdatã presiunile asupra Universitãtii Petrosani – având în vedere cã anuntarea demersurilor de înfiintare s-a fãcut în luna februarie 2017 – se manifestã prin avalansa cererii insistente de informatii cu privire la stadiul lor si dacã facultatea va fi functionalã în noul an universitar.

Multi liceeni din Valea Jiului aflati în clase terminale se orienteazã spre facultãti din tarã, dar destui dintre ei doresc sã rãmânã în zonã pentru cã Universitatea Petrosani le oferã, în general, cam ceea ce-si doresc. În plus, pentru familii, pentru pãrinti este mai ieftin având în vedere cã sunt acasã si nu sunt nevoiti sã suporte cheltuieli considerabile pentru plata cãminelor, a chiriilor, plus cheltuielile inerente pentru a trãi si învãta.

Câtiva pãrinti si liceeni stau cu ochii pe Universitatea Petrosani, drept pentru care s-au adresat si cotidianului nostru, Cronica Vãii Jiului,  pentru cã un anunt fãcut de rectorul UP, Radu Sorin, si publicat de noi, cu ocazia prezentãrii nou înfiintatei  Asociatii a Comitetului de Initiativã Petrosani-Valea Jiului, le-a dat sperante. Este vorba de înfiintarea unei noi facultãti, respectiv cea de asistenti medicali cu studii superioare. Cei care ne-au întrebat dacã din toamnã, când începe alt an universitar, aceastã facultate va exista, doreau sã stie din timp pentru a-si planifica în primul rând finantele pentru viitor: rãmân aici, acasã, sau se vor duce la Craiova, acolo unde existã asemenea specializare. Unii pãrinti au declarat cã pentru ei ar fi un efort financiar considerabil plecarea copiilor la alte universitãti din tarã.

1-1

Rectorul Universitãtii Petrosani, Radu Sorin, declara în luna februarie 2017, cã se fac demersuri… „Noi, cei de la Universitate cãutãm sã facem ce este mai aproape de cererea si nevoile societãtii. Ca urmare, vom avea o unitate pentru asistente medicale cu studii superioare pentru cã existã cerere, dar si o facultate de sport. În acest sens am avut discutii, se întocmeste dosarul de constituire, este în lucru. Trebuie sã avem si cadre universitare de specialitate si îi vom atrage”- a spus atunci rectorul UP.

Marti, 11 aprilie 2017, acelasi rector al UP, a dat sperante.“Dupã cum spuneam, avem nevoie de cadre universitare de specialitate pentru Facultatea de asistenti medicali, cu o duratã de studiu de patru ani. Am gãsit, iar acum asteptãm confirmarea dumnealor, dosarul de atestare este pregãtit, este gata. Dacã vom primi confirmãrile, de la depunerea dosarului, procedurile vor durã circa o lunã de zile. Practic existã posibilitatea ca în noul an universitar sã intrãm si cu aceastã facultate de asistenti medicali cu studii superioare. Vom face public fiecare pas pe care îl vom face” – a declarat Radu Sorin, rectorul Universitãtii Petrosani.

Ileana Firtulescu