Bursele de merit pot fi cumulate cu cele sociale / Sute de studenti de la Petrosani vor beneficia de burse majorate

Sute de studenti ai Universitãtii Petrosani vor beneficia de burse majorate. Conform hotãrârii Guvernului, fondul destinat burselor s-a triplat. O reglementare prevede cã bursele sociale se acordã tuturor studentilor care au probleme sociale, acestia nemai fiind nevoiti sã fie integralisti.

“Din acest an, Guvernul a hotãrât sã sprijine mai mult activitatea studenteascã si participarea studentilor la cursuri. Este mai mult decât o dublare a fondului de burse la nivel de an universitar si în aceste conditii am reusit sã ne încadrãm într-o lunã si am recalculat bursele, mai ales cele sociale pentru cã reglementarea modifica fundamental acordarea de burse sociale. Înainte se acordau doar pentru studentii integralisti, acum se acordã studentilor promovati, iar suma minimã este de 587 de lei/lunã care sã acopere cheltuieli de masã si cazare. Sunt peste 200 de beneficiari ai burselor sociale, situatia  Vãii Jiului e dificilã, iar astfel si studentii au o situatie dificilã. La bursele de merit limita inferioarã este de 600 de lei fatã de 300 cât era anterior. Beneficiarii burselor de merit sunt peste 100 de studenti în fiecare facultate a Universitãtii. Avem circa 300 de studenti care vor primi burse de merit pentru rezultate bune la învãtãturã. Vor primi între 600 si 700 de lei. Pânã în acest moment, bursele sociale se acordau într-un cuantum de 10%, acum se merge pânã la 30%. Este mai mult decât o triplare a burselor. Avem pânã acum un numãr de pânã în 50 de burse sociale, iar acum avem 200”,  a declarat Eduard Edelhauser, prorectorul Universitãtii Petrosani.

Studentii care beneficiazã de burse sociale, dar au si rezultate bune la învãtãturã pot beneficia, din acest an, si de burse de merit.  “Acum se poate acorda atât bursã socialã cât si bursã de merit. Se pot cumula cele douã burse dacã sunt îndeplinite conditiile atât la venituri cât si la învãtãturã. Avem si studentii doctoranzi care si acestia au burse mãrite. Erau între 1000-1200 de lei, iar acum avem alocati 1600 de lei pe lunã. Avem foarte putini studenti doctoranzi cu burse, circa 5-6/an. La studentii basarabeni bursele nu s-au modificat si avem peste 150 de studenti care au burse, dar al cãror cuantum este de  65-75 de euro”,  a mai spus sursa citatã.

Reprezentantii Universitãtii din Petrosani sustin cã s-a mãrit considerabil fondul de burse  de la nivelul institutiei de învãtãmânt superior. Dacã pânã acum cuantumul bursei era putin peste 80 de lei, acum, dupã majorãrile aprobate de Guvern, valoarea burselor va ajunge pânã la 1000 de lei.

Monika BACIU

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.