Judetul Hunedoara se aflã sub amenintarea unei epidemii generate de  rozãtoare si insecte  dar si de poluarea terenurilor, apelor si pânzei freatice. Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Bobora, atrage atentia asupra situatiei de extremã urgentã cu care se confruntã judetul din cauza gunoaielor.

“În perioada urmãtoare, pentru reducerea riscului aparitiei unei epidemii generate de rozãtoare si insecte dar si de poluarea terenurilor, apelor si pânzei freatice, Agentia pentru Protectia Mediului, Directia de Sãnãtate Publicã, Directia Sanitar Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor precum si Sistemul de Gospodãrire a Apelor vor monitoriza permanent si vor informa presedintele C.J.S.U. cu privire la situatia generatã de depunerile de deseuri”, aratã un comunicat al Centrului Judetean pentru Situatii de Urgentã.

Epidemia, generatoare de profit?

Sub amenintarea epidemiei, cei de la Consiliul Judetean Hunedoara au decis sã încredinteze în mod direct contractul de gestiune a deponeului ecologic de la Bârcea Mare. Licitatia pentru desemnarea operatorului este blocatã de contestatii, iar solutia identificatã este încredintarea directã a contractului. Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Bobora, sustine cã judetul Hunedoara se confruntã cu o situatie de fortã majorã din cauza gunoaielor. Astfel solutia identificatã a fost aceea de a încredinta în mod direct contractul pentru transportul deseurilor unei societãti, pânã la finalizarea licitatiei propriu-zise. Firma cãreia îi va fi încredintat contractul va gestiona problema deseurilor pentru o perioadã limitatã de timp pânã când licitatia pentru desemnarea operatorului se va finaliza.

“Eu nu m-am gândi niciodatã în luna iulie sau august a anului trecut la numãrul de contestatii, la subiectivismul enorm al acestor contestatii si sub nicio formã nu am luat în considerare cã în conditiile în care Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor dã un verdict care în primã fazã ne-a fost defavorabil. Am ridicat, din nou, pe SEAP, noul caiet de sarcini CNSC ne-a dat dreptate, iar cei care ne contestã au contestat si deciziile CNSC. Pentru a nu tergiversa lucrurile, solutia optimã este încredintarea acestui deponeu unei societãti specializat, alta decât cele trei care ne contestã, si care la momentul acesta realizeazã acest obiect de activitate, am considerat cã asta e solutia cea mai bunã”, a declarat Mircea Bobora, presedintele CJH. Câteva luni va gestiona societatea cãreia îi va fi încredintat în mod direct contractul problema deseurilor din judetul Hunedoara.

“Cele 5-6 firme vor vizita deponeul, în urmãtoarele trei zile se vor înainta caietele de sarcini care sunt diferite de cele a licitatiei finale, pentru cã asta e o selectie provizorie, pentru câteva luni. Este o situatie de fortã majorã, de crizã, pentru cã nu ne putem permite sã ajungem în situatia de a lãsa gunoaiele pe strãzile UAT-urilor”, a mai subliniat sursa citatã.

Nu merg pe pretul cel mai mic

Licitatiile în România se atribuie dupã criteriul “pretul cel mai mic”. Presedintele CJH sustine cã acest criteriu nu este unul sãnãtos, însã este cea mai usoarã variantã pentru functionari. “Pretul cel mai mic este cea mai comodã solutie pentru un functionar public. Dacã iau în considerare si alte criterii, în afarã de pretul cel mai mic care tin de performantã, care tin de calitate, respectare termen, care tin de anumite garantii si bonitate, eu ca functionar public îmi fac singur de lucru. Este ireprosabilã fãcutã selectia având toate criteriile astea, dar eu trebuie sã motivez selectia printr-o analizã pertinentã la fiecare din aceste criterii, care m-au determinat sã îmi spun punctul de vedere”, a mai spus Mircea Bobora.  Mircea Bobora a mai precizat cã afacerea gunoaielor va fi “un business curat ca o farmacie”.

Monika BACIU