La Petrosani, în prima etapã (17 august 1986), 10.000 de spectatori au sperat într-un debut favorabil, dar echipa lui Gigi Multescu nu reuseste decât un 1-1 cu SC Bacãu. Important este însã faptul cã antrenorul Jiului acordã încredere noului val, dând credit unor tineri – Sedecaru, Daniel Timofte, Lasconi, Sorin Henzel – care practicã un joc spectaculos.

Echipa este aproape de o surprizã în etapa a 4-a, la Victoria Bucuresti, dar protejata Securitãtii este cadorisitã la scorul de 1-1, în minutul 80, de arbitrul buzoian Cristian Teodorescu, cu un penalty imaginar, transformat de Ursu. De aici, vin insuccesele pe bandã rulantã: 1-2 cu Petrolul Ploiesti, 0-3 la Steaua, 1-2 cu FC Arges, 0-3 la Corvinul  Hunedoara, 0-0 cu Otelul Galati, 0-1 la Flacãra Moreni, dupã etapa a 10-a Jiul consolidându-se pe ultimul loc, cu doar sase puncte. O consolare va fi în etapa a 16-a (7 dec. 1986), printr-un categoric 2-0 cu Dinamo Bucuresti, goluri marcate de Sedecaru si Bãlutã. Finalul de tur gãseste echipa cu un 0-1 la FC Olt Scornicesti, penultimul loc.

Început de retur fulminant: 1-0 la SC Bacãu, 2-0 cu „U” Cluj, 1-1 la Chimia Rm. Vâlcea, dar firul se rupe în etapa a 21-a (29 martie 1987), 0-0 acasã cu Victoria Bucuresti. A fost una din marile hotii ale tuturor timpurilor la Petrosani. Un gol perfect valabil marcat în minutul 86 de jiulisti, anulat dupã ce portarul bucurestean Nitu l-a luat de gât pe arbitrul târgovistean Serban Necsulescu, cel care n-a sanctionat nici cele 12 duritãti (!?) ale lui Comãnescu sau jocul nesportiv a lui Zare.

Jiul va „trage” în continuare de noroc, cu un 0-0 la Petrolul Ploiesti si un 2-2 la Petrosani (12 apr. 1987) în fata a 20.000 spectatori, cu Steaua lui Iovan, Belodedici, Boloni, Balint, Lãcãtus, Piturcã si Hagi. Urmeazã o altã furãciune, 1-2 la Pitesti, gazdele deschizând scorul printr-un 11m inventat de arbitrul Vasile  Curt din Medgidia. Presiunea e clarã pe Jiul, dar vine o mare satisfatie, cu 15.000 spectatori în tribune, în etapa a 27-a, Jiul – Flacãra Moreni 4-1, o altã echipã a nomenclaturii comuniste din acea vreme. Senzatie si în etapa a 29-a, 3-0 cu Universitatea Craiova, portarul Bojtor marcând douã goluri din 11m!Performantele lui Bojtor, portarul Jiului nu era la primul episod. Dar cea de la 31 mai 1987 rãmâne memorabilã.

Era al 40-lea meci dintre cele douã echipe, oltenii ”trãgeau” la Cupa UEFA, Jiul era sub emotiile retrogradãrii. Jiul a jucat senzational, învingând cu 3-0! Cursele lui Henzel, clarviziunea lui Rico Cristea, jocul ofensiv a lui Vancea sau Lasconi, luciditatea  lui Gigi Multescu au dus la un final fericit pentru Jiul.

Dar portarul Janos Bojtor a fost eroul meciului, el transformând douã lovituri de la 11 m: Iatã descrierea cronicarului (subsemnatul) a celor douã momente de acum 25 de ani:

”Astfel în min. 78 Bãlutã are golul în picior, faza de fapt prefatând-o pe cea din min. 80, când acelasi jucãtor, Bãlutã, face o cursã pe partea dreaptã a terenului centreazã spre Multescu – care si-a dovedit din plin clasa în acest joc, împingând realmente echipa spre victorie – acesta trimite cu capul, Lung respinge miraculos spre coltul careului, urmãreste Lasconi, care este ”agãtat” de Adr. Popescu si penalty clar! Moment de mare responsabilitate. Cine va executa?  Vine calm din poartã Bojtor: sut în dreapta lui Lung si 1-0! Craiova este descumpãnitã,  Jiul prinde aripi si în min. 82, Multescu vrea sã-si ”croseteze” adversarii în careu, dar este ”cosit” si din nou 11m! Vine acelasi Bojtor si cu mult calm trimite mingea în gol: 2-0! Oaspetii sunt realmente bãtuti.”

13-1

A consemnat GENU TUTU