În perioada 29 martie – 2 aprilie 2017, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minierã si Protectie Antiexplozivã – INSEMEX Petrosani a participat la al 45-lea Salon International de Inventii de la Geneva, Elvetia, considerat a fi cel mai prestigios eveniment la nivel mondial în domeniul inventicii.

Salonul a fost organizat sub înaltul patronaj conferit de  Guvernul Federal Elvetian, Statul si Orasul Geneva, precum si de Organizatia Mondialã pentru Proprietate Intelectualã-OMPI. Standul de prezentare al României realizat sub egida Ministerului Cercetãrii si Inovãrii, care a asigurat selectia inventiilor si plata participãrii acestora la Salon, a reunit un numãr de 40 de inventii din diferite domenii.  In urma jurizãrii celor peste 2000 de lucrãri prezentate la Salon, membrii Juriului International au decis acordarea a 34 de medalii de aur si a 8 medalii de argint pentru inventiile românesti, cãrora li s-au adãugat si 10 premii speciale. În urma participãrii la concurs, INSEMEX Petrosani a obtinut 2 medalii de aur, o medalie de argint precum si unul dintre cele 10 premii speciale.  La acest eveniment, delegatia INSEMEX  a fost condusã de domnul Dr.ing. George Artur Gãman – Director General, cu participarea domnilor Dr ing. Emilian Ghicioi – Director Tehnic, respectiv Dr.ing. Doru Cioclea – Sef al Laboratorului Securitate Minierã si Ventilatie Industrialã, cercetãtorii din Petrosani prezentând 3 inventii, toate acestea fiind apreciate si medaliate, dupã cum urmeazã:

– Medalie de Aur, pentru inventia ”Metodã de identificare a constructiilor de aeraj critice la nivelul unei retele complexe de aeraj”.

– Medalie de Aur, pentru inventia ”Metodã de restabilire a unei retele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice”

– Medalie de Argint, pentru inventia ”Metodã de determinare a eficientei retelelor complexe de aeraj”.

– Pentru lucrarea ”Metodã de restabilire a unei retele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice”, echipa INSEMEX a primit de asemenea un premiu special din partea Corporatiei pentru Stiintã si Parcuri Tehnologice din Hong Kong.

Pe data de 31 martie 2017, delegatia României a participat de asemenea la conferinta internationalã organizatã de Organizatia Mondialã pentru Proprietate Intelectualã-OMPI, care numãrã 189 de State Membre, pe parcursul conferintei fiind abordate si subiecte  din sfera sistemului de cercetare, dezvoltare si inovare din România. De asemenea, s-a dezbãtut subiectul contributiei si suportului organizatiei WIPO pentru tãrile aflate în tranzitie sau în curs de dezvoltare.