Mai multi liceeni din Petrila vor participa, luna aceasta, la o competitie de cercetare în domeniul roboticii. Liceenii de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncusi din Petrila, îndrumati de profesorul Nicoleta Cândea, vor fi prezenti la Ploiesti acolo unde va avea loc cea de-a treia editie a competitiei nationale CanSat.

CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul si forma unei doze standard de bãuturi rãcoritoare. Provocarea pentru elevi constã în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate si  comunicatiile – într-o dozã de rãcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon sau drone si va trebui sã îndeplineascã o misiune si sã aterizeze în conditii de sigurantã.

“Am reusit sã ne calificãm între cele 8 licee din tarã, descalificând alte licee de renume care s-au înscris. Proiectul se doreste a fi startul deschiderii unui cerc de roboticã la nivelul orasului Petrila, oferind posibilitatea tinerilor de a se pregãti pentru alte competitii internationale de roboticã”, aratã Nicoleta Cândea, profesorul coordonator al elevilor care participã la competitia nationalã de roboticã.

2000 de lei este suportul financiar al autoritãtilor petrilene pentru proiectul în care sunt angrenati tinerii.

“Suma cerutã ne este necesarã pentru finalizarea minisatelitului, adicã pentru construirea antenei, miniparasutei, dispozitivului de localizare a minisatelitului, 3 camere de luat vederi necesare vizualizãrii 3D, 3 cãrti cu lectii de programare a satelitilor, confectionarea a 7 tricouri inscriptionate pentru echipa participantã (…).  Cei de la ESERO ne-au asigurat douã microcontrolare si kitul de construire a minisatelitului pentru misiunea primarã, adicã mãsurarea temperaturii si a presiunii de la 1 km si analiza datelor pânã la aterizarea si acomodarea pe o perioadã de o sãptãmâni cât dureazã competitia pentru întreaga echipã. Câstigãtorii nationali vor participa la competitia europeanã, iar apoi la cea finalã care va fi în Texas la NASA”, mai spune profesorul coordonator.  Elevii petrileni au vârste cuprinse între 15 si 16 ani. În finala Europeanã se va califica echipa care va obtine cel mai mare punctaj, indiferent de categoria la care participã. Campania de lansare din cadrul Competitiei Nationale de CanSat – România 2017 va avea loc în a doua jumãtate a lunii aprilie, 19 – 23 aprilie 2017.  Echipa câstigãtoare a competitiei nationale se va califica direct în finala Competitiei Europenede CanSat ce va avea loc la sfârsitul lunii iunie 2017 organizatã de cãtre Agentia Spatialã Europeanã.

Monika BACIU