7 mai 1986, stadionul ”Sanchez Pizuan” din Sevilla, Spania. Dupã un meci dramatic de 0-0, încheiat dupã 120 minute în finala Cupei Campionilor Europeni – actuala Champions League –, Steaua Bucuresti învinge cu 2-0, la lovituri de departajare, (goluri Lãcãtus si Balint) pe mult mai titrata FC Barcelona.

A fost triumful unei generatii alcãtuitã prin `84 de Florin Halagian, muncã pe care au continuat-o altii. A fost izbânda unei ”selectionate” de jucãtori din tarã, adusã într-un mod inspirat la Steaua în acei ani. A fost momentul când Steaua a devenit echipa cu cei mai multi suporteri din tarã. Si din fericire, momentul când Gigi Becali nu exista decât ca un cioban la oi si bisnitar de bilete la film…

Steaua, lider în ”A”, Jiul în ”B”

Sezonul 1985-86 a fost unul cu drumuri paralele pentru Steaua si Jiul. Înaintea finalei de la Sevilla, Steaua ocupa locul 1 în primul esalon, cu doar o înfrângere dupã 23 etape. Jiul tot locul 1, în seria a 3-a a Diviziei ”B”, la mare luptã cu FC Maramures Baia Mare. A fost un final de sezon bun pentru ambele echipe, Steaua, campioana europeanã de la Sevilla, terminând pe primul loc si în campionat, Jiul, la fel în ”B”, revenind în prima divizie, acolo unde câteva luni mai târziu, va juca împotriva Stelei.

Cupa Campionilor la Petrosani!

Sâmbãtã, 21 iunie 1986, la Petrosani este programatã semifinala Cupei României, Jiul – Steaua. Interes enorm, Steaua aducea în Valea Jiului trofeul cucerit în urmã cu mai bine de o lunã la Sevilla! Peste 20.000 de spectatori (!?) au fost prezenti la eveniment, o galerie active coordonatã de Toni Arjoca si-a fãcut datoria frenetic. Au fost la meci – desfãsurat pe o ploaie torentialã – foste glorii a celor douã echipe, Adi Dodu, Foca, Bombo Ionescu, Anisia, Farkas II, Talpai (Jiul), C. Haidu, Hãlmãgeanu, Negrea (Steaua) într-o atmosferã emotionantã, meciul fiind prezentat de la statia de amplificare a stadionului – alãturi de amfitrionul local – de Cristian Topescu, reputatul comentator al acelor vremuri. Scorul final a fost de 2-1 pentru Steaua, dupã ce jiulistii au deschis scorul în minutul 10 prin Vancea, dupã o combinatie Multescu – Gãman. Steaua a egalat în minutul 79 prin Radu II, din penalty, ca urmare al unui fault a lui Fl. Neagu asupra aceluiasi Radu II. Dupã numai douã minute, Ilie Bãrbulescu a marcat cu un sut splendid de la 20 m, aducând victoria Stelei.

Au jucat echipele: Jiul: A. Toma – V. Popa, Merlã (Cr. Florescu), Fl. Neagu, Ben. Popescu – Stana, Gãman, Multescu (Pachitescu), I. Dosan – Vancea, Lasconi.
Steaua: Stângaciu – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bãrbulescu – T. Stoica, Majearu (L. Bãlan), Balint, Bölöni – Lãcãtus, Radu II.

Remarcabil este faptul cã Jiul, abia venitã din Divizia ”B”, a fãcut fatã cu succes celei care pe 7 mai 1986 câstigase trofeul suprem intercluburi, Cupa Campionilor Europeni.

GENU TUTU