N u i-a speriat cazul Colectiv, Bamboo nici atât, iar la noi, pe plan local, incendiul de al Keops parcã a si fost uitat, pentru cã deputatii au amânat termenul pentru obtinerea avizelor ISU. Potrivit unui comunicat remis presei de deputatul Florin Roman, care a reprezentat si judetul Hunedoara în campania electoralã din ultimele alegeri, „termenul pânã la care poate fi obtinutã autorizatia de securitate la incendiu – prelungit pânã la 30 septembrie 2017”.

„Comisia pentru administratie publicã din Camera Deputatilor a adoptat un amendament prin care termenul pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu prevãzut la art. 30 alin. (41) din Legea nr. 307/2006 privind apãrarea împotriva incendiilor, se prorogã pânã la data de 30 septembrie 2017. Alãturi de colegul meu, deputatul PNL Cristian Buican, am depus un amendament suplimentar, prin care beneficiarii care au depus, pânã la data de 30 septembrie 2017, documentatia pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu sau au proiecte în avizare pentru finantare, sunt exceptati de la aplicarea amenzilor, dacã termenul de conformare nu depãseste 31 decembrie 2017. Acest amendament propus de noi vine în sprijinul celor care doresc sã intre în legalitate, sã respecte prevederile legate de securitatea la incendiu dar, din diferite motive, au depus documentatia cu întârziere”, scrie deputatul de Alba Florin Roman. Roman sustine cã a luat aceastã deciziei, din cauzã cã Inspectoratele pentru Situatii de Urgentã sunt supraaglomerate, iar acolo ar fi ajuns „munti de documente si personalul însãrcinat cu verificare lor este prea putin, comparativ cu nevoile”.

Jumãtate din cluburi nu sunt autorizate

„Din datele statistice colectate la nivelul Inspectiei de prevenire din cadrul ISU Hunedoara, reiese faptul cã, în zona Vãii Jiului, functioneazã 6 locatii incluse în categoria cluburi, pub-uri sau discoteci. Dintre acestea, 3 au obtinut autorizatia de securitate la incendiu, iar cealaltã jumãtate functioneazã fãrã aceastã autorizatie”, a declarat Anemona Doda, purtãtor de cuvânt al ISU Hunedoara, statistica fiind valabilã la nivelul lunii februarie 2017, în conditiile în care, initial, termenul limitã era în luna iulie. În 2015, dupã incendiul de la Colectiv, inspectorii ISU Hunedoara au aplicat 50 avertismente si 36 amenzi contraventionale, în cuantum de 332.000 lei, iar în cazul a patru operatori economici a fost atunci dispusã mãsura complementarã de oprire a functionãrii. Douã sãli de spectacole din Deva si Hunedoara care au primit doar sanctiuni sau avertismente au fost închise atunci de administratorii acestora, pânã la remedierea deficientelor.

Diana Mitrache