Încã nu are 14 ani si urmeazã o scoalã specialã, din cauza unei hipoacuzii, care o tine captivã într-un univers din care a reusit sã facã minuni. Vorbim despre Adelina Constantin, o fetitã din Lupeni, despre care profesorii care au descoperit-o spun cã o pot compara cu un geniu absolut, iar lucrãrile sale sunt ca a ale lui Picasso, desi ea nu a studiat niciodatã asa ceva.

Artistul Simonel Bucur a primit-o la cercul sãu de picturã de la Lupeni si, chiar dacã recunoaste cã se întelege dificil cu ea, dat fiind faptul cã fata vorbeste greu, si mai mult în limba englezã, pentru cã nu aude bine, îi apreciazã talentul si recunoaste cã rar a avut astfel de elevi talentati. „Fata e foarte bunã, are o spontaneitate si în ideile pe care le are si în desenul propriu-zis. În primul rând, vã mãrturisesc cã primele desene le fãcea pe negativ, pe fond negru cu alb. Asta m-a socat initial, pentru cã a pornit sã cunoascã lumea invers”, spune Simonel Bucur, profesor arte plastice.

E invers, dar e absolut minunatã, iar din fata calculatorului sãu, Adelina gestioneazã un site destinat celor ca ea, unde îsi expune creatiile si chiar face filmulete dupã o viziune absolut uluitoare. Pãrintii sãi spun cã au mare încredere în talentul ei, mai ales cã Adelina e mereu cu creionul în mânã. „A început sã deseneze de micutã si îi place. Tot timpul, unde  mergeam, la magazin, ea nu voia decât creioane si foi, ca sã deseneze. Pentru noi este un copil special, chiar dacã are problema de sãnãtate pe care o are. Pe ea nu o împiedicã si desenul este un refugiu pentru ea. Prin asta se regãseste”, spune Alina Constantin, mama fetei. Adelina, atunci când merge la un concurs, ia mereu premiul I si profesorul sãu spune cã o pregãteste pentru un liceu de arte, unde va intra fãrã nicio problemã, chiar dacã acum urmeazã o scoalã specialã la Petrosani.

4-1

„Sperãm sã ajungã. De fapt nu sper, sunt 100% convins cã va ajunge. Nici nu se pune problema. Pentru cã la liceu, ce se cere la admitere, sunt lucruri mult mai simple, decât poate ea sã facã”, a mai spus profesorul fetei. Acelasi lucru îl sustine si mama sa, care s-ar bucura enorm cã pasiunea Adelinei sã devinã pentru ea o meserie. „Noi sperãm cã ajunge undeva departe. Am vrea, dacã cineva considerã cã meritã, poate, sã ajungã sã facã o meserie, cã ea tot ce face, face din pasiune si desenul este refugiul ei. Dupã ce terminã clasa a VIII-a, vrem sã meargã la liceu la Deva, sau aproape undeva, cã nici nu putem sã o lãsãm prea departe. Nu stim, dar cred cã acesta va fi pentru ea  viitorul”, apreciazã Alina Constantin. Copila este extrem de talentatã, însã, implantul auditiv este singura sa legãturã cu lumea pe care o interpreteazã asa cum stie mai bine. Lumea ei interioarã, însã, este întesatã de pisici, profilul ei de pe YouTube fiind denumit chiar dupã pasiunea pentru aceste patrupede „violet.draw-cat”. https://www.youtube.com/channel/UCNBhbwzZ6kcn2icVmXlG1lw

Diana Mitrache