Complexul Energetic Hunedoara ar putea primi o nouã loviturã. Dupã o perioadã de iarnã care i-a fost prielnicã, lucru demonstrat si de balanta financiarã, veniturile societãtii s-ar putea diminua considerabil.

Pretul energiei electrice va scãdea din cauza certificatelor verzi în exces. De la 1 aprilie, producãtorii de energie regenerabilã vor primi certificatele verzi amânate în 2013, ceea ce va creste si mai mult surplusul de certificate existent pe piatã. Aceste certificate au termen de valabilitate numai un an.

„Am speranta cã Guvernul va trata cu responsabilitate problema certificatelor amânate. Valabilitatea acestora trebuie prelungitã pe durata existentei actualei scheme de sprijin, altfel se va instala haosul în sistem. Printre cei afectati vor fi producãtorii pe regenerabile, producãtorii pe cãrbune, bãncile care au finantat si statul român care va plãti amenzi cã nu si-a îndeplinit obiectivele asumate la Bruxelles”, a declarat Rãzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, actualmente senior consultant în cadrul Deloitte.

Fostul ministru sustine cã problema ar putea fi rezolvatã de Guvern, care ar putea emite o hotãrâre prin care sã prelungeascã valabilitatea certificatelor verzi cu încã un an de zile. „Proiectul de ordonantã de urgentã este în aviz interministerial. Intentia Ministerului Energiei este sã promoveze actul normativ în sedinta de Guvern din aceastã sãptãmânã, în mãsura în care va obtine toate semnãturile necesare de pe lantul interministerial”, au spus oficialii ministerului Energiei, potrivit Agerpress. Pentru a încuraja energia din surse regenerabile, statul a promovat sistemul de subventii prin certificate verzi, adicã producãtorii primesc gratuit aceste certificate, pe care le vând pentru un câstig suplimentar fatã de energia propriu-zisã. Furnizorii de energie sunt obligati sã achizitioneze o anumitã cotã de certificate verzi, în functie de cantitatea de electricitate tranzactionatã. În final, aceste certificate verzi sunt transferate în factura plãtitã de consumatori. CEH trebuie sã achizitioneze si certificatele verzi.

Monika BACIU