Ziua Mondialã a Teatrului a fost marcatã luni în toate teatrele, iar la Petrosani, actorii si directorul interimar al Teatrului Dramatic I.D Sîrbu, Cosmin Rãdescu, au punctat sâmbãtã, la premierã, acest eveniment.  Sala de spectacol e plinã la fiecare reprezentare, iar premierele se joacã la Petrosani cu casa închisã, însã, noi am gãsit si oameni care nu cred cã teatrul este o provocare, când la TV se joacã teatru zilnic.

„Sincer, de anul trecut nu am mai pãsit într-o salã de teatru. Si nu aici am fost, în Cluj. Este o bunã idee sã mergem sâmbãta la teatru, dar, la cât teatru este pe scena politicã, mã delectez de la televizor, cu piese actuale”, spune un trecãtor prin dreptul institutiei de la Petrosani, pe care l-am gãsit de Ziua Mondialã a Teatrului, plâmbându-se relaxat, Altii, însã, au preocupãri în alte sfere si teatrul nu e pe placul oricãrui sportiv, asa cum l-am gãsit noi pe cel din Vulcan. „Demuuuult nu am mai mers la teatru. Nu sunt obisnuit cu teatrele. Mai mult sunt cu munca, ca bãrbatii, cu fotbalul. Eu sunt din Vulcan si nu vin des la Petrosani. Ba as veni, dar eu sunt de unul singur. Nu am prietenã si dacã si asa sã îmi fac prieteni nu îmi place. Cã, dupã aia, am pãtit-o, cã s-au dus sã fure si au dat vina pe mine si nu vreau. Nu zic de fete, dar… Sunt cunoscut la mine în Vulcan. Mã cunoaste tot Vulcanul, de când mi-am cumpãrat telefon si am lãsat numãrul de telefon, când am jucat fotbal, pe mine mã stie din Dallas si de la Peco, pânã la Dincã, dacã întrebi de Balaban, stie tot Vulcanul! Dar la teatru nu vin!”, ne-a recunoscut omul, care si el era în zona Teatrului din Petrosani, în aceastã importantã zi.

Ziua Mondialã a Teatrului este, însã, dedicatã celor care iubesc sã intre în sala de spectacol si gãsesc acolo, la scenã modul ideal de a se relaxa. Pe scena de la Petrosani, Cosmin Rãdescu, directorul interimar al institutiei din Petrosani, a transmis tuturor mesajul UNESCO citit în lumea întreagã în 27 martie, mesaj trimis în 2017 de actrita de origine francezã Isabelle Huppert.

3-1

„Pentru mine teatrul este celãlalt, este dialogul, absenta urii, prietenia între popoare. Nu prea stiu ce vrea sã însemne asta, dar cred în comunitate, în prietenia dintre actori si spectatori, în unirea tuturor celor pe care îi uneste teatrul, cei care îl, scriu, cei care l traduc, cei care îl lumineazã, îl îmbracã, îl decoreazã, cei care îl interpreteazã, cei care îl fac, cei care merg la el. Teatrul ne apãrã si ne adãposteste. Chiar cred cã ne iubeste, atât cât îl iubim”, a spus Cosmin Rãdescu, director interimar Teatrul Dramatic I.D Sîrbu din Petrosani. „Faceti loc teatrului!”  a fost mesajul directorului de la Petrosani, care si-a nominalizat colaboratorii ce adunã mii se aplauze la fiecare piesã, pe care o joacã pe scena noastrã. “Horatiu Ioan Apan, regizor artistic, Ionela Purcaru, secretar literar, Nicolae Vicol, consultant artistic, Ion Stoica, tot consultant artistic, actorii: Dorin Ceagoreanu, Izabela Badovics, Nicoleta Niculescu, Oana Liciu, Mihai Sima, Daniel Cergã, Irina Bodea Radu, Adelin Ilie, Oana Crisan, Anca Markos, Mihai Alexandru, Sergiu Fârte, Gheorghe Stoica, Corina Visinescu, Stelian Rosian, Amelia Toaxen, Radu Tudosie, Alexandru Cazan, Lilia Melinti, Simona Codreanu si Ecaterina Babi. Echipa Tehnicã: Gabriel Lupu, regizor tehnic, Doina Matei, maestru sunet, Marius Niculescu, maestru lumini, Zoltan Bardocz operator lumini, Toma Zappali, electrician iluminat scenã, Ion Popescu, manipulat decor, Aurel Burlan, manipulant decor, Adrian Alin Avram, Rus Liviu, Gheorghe Danciu, manipulanti decor, Anica Bârsa, Cristina Avram, cabiniere si Paulina Gãlãtan, recuzitor”

Nu ne rãmâne decât sã îi aplaudãm!

Diana Mitrache