Revizuirea planurilor pentru Complexul Energetic Hunedoara înseamnã noi amânãri privind plata subventiei. Acum se discutã despre o nouã variantã: închiderea pãrtilor neviabile din cadrul celor patru unitãti miniere. Cele 200 de milioane de lei nu pot intra în conturile Complexului Energetic Hunedoara din cauza schimbãrii de strategie.

“Ultima variantã agreatã de Consiliul de Administratie ar fi închiderea a pãrti din exploatãri miniere, dar eu sunt consecvent pe ceea ce am spus si merg pe aceeasi linie. În viziunea mea nu se poate treaba asta (închiderea unor pãrti din unitãtile miniere.r.), dar o sã se vadã mai departe cum vor decurge lucrurile. Se lucreazã, se încearcã gãsirea unor variante pe aceastã linie. Din punctul meu nu e fezabil. Eu tot spun cã orice zi pierdutã e extrem de toxicã pentru noi. Suntem la jumãtatea lui martie si batem pasul pe loc. Pentru o altã variantã trebuie modificat ajutorul, trebuie notificatã Comisia Europeanã. Banii sunt acolo si timpul trece, resursele noastre scad”,  a declarat Mihael Melczer, directorul general al CEH.

Secretarul de stat în ministerul Energiei, Doru Visan, declara, sãptãmâna trecutã, cã se discutã pe noua variantã, însã trebuie prenotificatã si Comisia Europeanã. “Se va tine un Consiliu de Administratie privind prezentarea, analiza si aprobarea unui program de închidere cu pãrti din fiecare entitate, care produc pierderi. Eu mã ocup de aceastã activitate. Hotãrârea de Guvern privind suma, programul, este în avizare, la Comisie s-a analizat acest lucru, s-a fãcut aceastã propunere, ea este în lucru la CEH, se va prezenta o gândire în acest sens, o vom analiza, vom prenotifica Comisia Europeanã în acest sens si vom vedea cum merge. Suma, programul rãmân neschimbate conform notificãrii Comisiei Europene si vom încerca sã avem o abordare pe propunerea care s-a fãcut de CEH si sindicat pe închiderea unor pãrti din unitãti care sunt neprofitabile”, a declarat, sãptãmâna trecutã, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Visan. Planul initial prevede închiderea minelor Lupeni si Lonea.

“Având în vedere prevederile Deciziei CE nr. 787/2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cãrbune necompetitive si Deciziei Comisiei Europene nr. C (2016) 7719/final, în urma analizei situatiei tehnico-economice a minelor din cadrul Societãtii Complexul Energetic Hunedoara- S.A., denumitã în continuare CEH S.A. s-a stabilit cã din cele patru exploatãri miniere aflate în structura sa este necesar sã intre în program de închidere, douã unitãti miniere si anume Exploatarea Minierã Lonea si Exploatarea Minierã Lupeni. Pentru a accesa ajutorul de stat acordat conform legislatiei europene, CEH S.A. a întocmit Planul de închidere si documentatia de finantare a costurilor de închidere pentru cele douã exploatãri miniere. Aceste documentatii au fãcut obiectul notificãrii transmise Comisiei Uniunii Europene”, aratã proiectul privind aprobarea ajutorului pentru închiderea celor douã unitãti miniere.

Monika BACIU