Inspectorii scolari din Hunedoara monitorizeazã atent cele douã cazuri de la Petrosani si Lupeni, în care doi profesori sunt cercetati pentru comportament inadecvat. Valentin Stoica de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida si Cornel Lungan, de la Scoala Gimnazialã nr 1 din Lupeni, urmeazã sã fie sanctionati, primul pentru cã a predat ora de istorie live pe Facebook, dar nu a tinut cont de programa scolarã, aplicând-o asa cum a stiut mai bine, pe modelul local, iar cel de al doilea pentru cã a lovit un copil la orã sa de matematicã.

Ambele cazuri sunt grave, datã fiind conduita scolarã si se pune din nou problema telefoanelor mobile la orele de curs, a disciplinei si a gestionãrii clasei, mai ales cã vorbim despre o elevã care a reusit în timpul programului sã transmitã live, cu un telefon mobil, ora de istorie, absolut inadecvatã.Urmeazã sã vedem care dintre cazuri este mai grav si ce riscã dascãlii. Subiectul este unul asteptat cu interes, mai ales cã pãrerile sunt împãrtite.

CE SPUN OAMENII?

„Profesorul a gresit grav! Trebuia sã le dicteze ca un robot elevilor „lectia”, asa cum fac si unii dintre colegii sãi si sã nu facã astfel de paralele din viata cotidianã, dacã Doamne fereste, elevii ãia înteleg ceva si ajung sã gândeascã, cum altfel mai câstiga PSD-ul alegerile? Cât despre transmiterea live…. ce sã spun? De la aparitia celularului se chinuie învãtãmântul sã interzicã elevilor folosirea lui în clasã, pentru cã este împotriva firii ca scoala sã caute sã evolueze o datã cu tendintele elevilor si sã se foloseascã de mijloacele tehnologice, nu sã le respingã”, scrie o doamnã pe un site de socializare, acolo unde stirea a devenit viralã si a fost preluatã chiar de televiziunile nationale.

„Profesorul de istorie nu a fãcut nici cea mai micã gresealã, a actualizat tema de istorie la datele de astãzi ale societãtii românilor. Chiar îl felicit! Dar, mai înainte, pe vremea lui Ceusescu, cum se fãcea în scoalã învãtãmânt politic si educatie comunistã? Vremurile au datele lor …de actualitate ! Profesorul a fãcut, în acelasi timp, si o orã de educatie moral-civicã, dând un exemplu negativ chiar din localitatea lor! Ar fi o mare gresealã sã fie sanctionat, unde mai este libertatea cuvântului? Îi învãtãm pe elevi sã se dea iar dupã minciunã? Elevii însã trebuie sanctionati! Abuzul folosirii telefoanelor în orã, mi se pare chiar periculos pentru integritatea profesorului! Trebuie ca ministrul învãtãmântului sã dea o lege prin care sã se interzicã telefoanele în timpul orelor de curs sau chiar scoala sã facã niste reguli de disciplinã interioarã, care sã fie respectate de profesori si de elevi. În caz contrar, sã se mai distribuie si niste sanctiuni!”, spune un alt comentator, vis-a-vis de cazul profesorului Stoica de la Petrosani, în timp ce altii sunt de pãrere cã profesorul ar trebui sã fie „potolit”, inclusiv de conducerea scolii.

Cazul de la Lupeni este, însã, mult mai transant în mediul on-line, acolo unde oamenii cred cã fostul viceprimar ar trebui sã fie târât prin instantã, dupã ce am scris cã ancheta o fac colegii sãi, dascãlii. „Colegii d-lui profesor sunt, probabil, la fel de buni “pedagogi”. Iar anchetele acestea interne n-au avut rezultate nici în alte cazuri. Pãrintii trebuie sã-l actioneze în instantã”, ne scrie o cititoare.

Diana Mitrache

Sursa foto facebook