Câini de luptã, masini vechi si tehnicã nouã, toate au fost punctate la ceremonia ce a avut loc la Petrosani cu prilejul Zilei Politiei Române. Politistii din toatã Valea Jiului, dar si reprezentanti ai IPJ Hunedoara au venit aici si au fãcut exercitii demonstrative. Primii care au intrat în scenã au fost câinii politisti, special antrenati pentru misiuni ale politiei.

Au urmat mascatii, care, conform scenariului, au avut de prins în trafic o masinã în care erau oameni înarmati. S-a tras pe artera principalã si spectacolul a fost aplaudat la scenã deschisã de toti privitorii, multi dintre ei fiind elevi de la scolile si liceele din Petrosani, cãrora politistii li s-au adresat si cu oferta educationalã.  „Am adus în fata dumneavoastrã o parte dintre dotãrile tehnice si autospecialele de interventie ale politistilor hunedoreni. Vorbim despre laboratorul criminalistic mobil, destinat cercetãrii la fata locului, cu tehnica foto-video digitalã, truse specializate si echipamente criminalistice necesare descoperirii tuturor tipurilor de urme existente în câmpul infractional, dar si autospeciale ale serviciului rutier, dotate cu dispozitive de monitorizare a vitezei sau aparate radar, cum le stim, cele ale structurilor de ordine publicã si autospeciale de interventie ale SPIR. Am încercat sã realizãm un arc peste timp, care sã reconstituie autoturismele folosite de fortele de ordine în ultimii 40 de ani de la Dacia 1300 inscriptionatã cu MILITIA, pânã la modernele Volksvagen Polo”, a declarat Bogdan Nitu, purtãtor de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Politistii nu au venit doar sã ne arate cele mai noi tehnici, ci au adus cu ei si masini vechi si foarte vechi, asa încât, în cadrul unei ceremonii, au fost premiati cei mai vechi si exemplari soferi ai judetului Hunedoara.

3-1

„În primul rând, as începe, dând prioritate femeilor, si sã o chem alãturi de mine pe mama mea, Sofia Zaharie, prima femeie sofer din Valea Jiului, care are o vârstã de 79 de ani, dar care conduce si acum un Logan si are permis din 1964. La 88 ani , domnul Cornel Andras,  posesor de permis din 1951, care sãptãmâna trecutã l-a preschimbat cã îi expirase, este premiat pentru acest lucru.  Îi acordãm un premiu si domnului Iosif Melczer, care are permis din 1960 si are peste 80 de ani, ori domnului dr Mihai Ilie, care este posesor al permisului din 1966. Premiu ia si Iosif Agoston, un domn de 83 de ani, care va fi premiat de douã ori, deoarece are permisul din 1965 si este posesorul unui autovehicul Opel Record din 1965. Îl chem alãturi de mine pe dl dr Emil Mitranovici, posesorul celui mai vârstnic autoturism din Hunedoara, un Renault Torpedo din 1921, felicitãri! Îl avem aici si pe posesorului primei Dacii, care este între primele 1.000 de Dacii fabricate la Pitesti, deoarece are serie 683 si este în posesia domnului deputat Petru Sorin Marica”, a spus comisar sef Ovidiu Zaharie, seful Serviciului Politiei Rutiere Hunedoara, la momentul ceremoniei de premiere.

3-2

Ziua Politiei Române se sãrbãtoreste în fiecare an la data de 25 martie, iar, în acest an se împlinesc 125 de ani de când domnitorul muntean Grigore Dimitrie Ghica, înmâna marelui agã Mihãitã Filipescu primul steag al institutiei ce purta numele de agie.

Diana Mitrache