Mai multi studenti ai Universitãtii din Petrosani, care studiazã impactul apelor asupra mediului, au fost invitati la un seminar practic la statia de epurare a apelor uzate din Valea Jiului, de la Dãnutoni. Lectia deschisã a fost tinutã de fosti studenti ai universitãtii, acum ajunsi angajati ai firmei, dar si de conducerea societãtii care distribuie apa în Valea Jiului.

Profesorii lor, însã, sunt de pãrere cã lectia practicã este mai mult decât bine-venitã. Asta, mai ales cã în 2017 tema pe care s-a marsat are legãturã cu epurarea apelor.

„La cursuri punem bazele teoretice, ale proceselor de epurare a apelor, dar este cât se poate de beneficã  o iesire în teren, unde putem sã  vedem pe viu, cum se petrece procesul de epurare. Avem cursuri specializate de epurare si ore de laborator pe aceeasi disciplinã ce tine de epurarea apelor, dar iesirea în teren e un câstig important pentru viitoarea lor meserie de ingineri de mediu, pentru cã va fi destul de complicat sã îsi gãseascã un loc pe piata muncii, iar ca sã vadã la fata locului ce se întâmplã este clar un câstig imens”, a declarat prof. Univ Ioan Dumitrescu, Facultate de Mine, Ingineria si Protectia Mediului în Industrie.

„Este extraordinar pentru noi, pentru cã, în laborator facem analize de apã, de nãmoluri, de sol, dar concret, într-o statie, nu avem mereu ocazia sã ajungem”, a adãugat si prof. Univ Emilia Dunca, de la Catedra Ingineria si Protectia Mediului.

4-1

Epurarea apelor a fost tema pe care au studiat-o în teren studentii, iar specialistii de la Apa Serv le-au vorbit cum, apele din canalizarea Vãii Jiului sunt aici curãtate, care sunt procesele si cum ajunge apa sã fie folositã de cei de la Târgu Jiu ca apã potabilã.

„Tematica de Ziua Mondialã a Apei pe 20 martie 2017 este Apã si Apã uzatã. Ne aflãm la statia Dãnutoni si poate vã întrebati de ce este apã si apã uzatã? Apa uzatã, rezultatã în urma procesului de epurare, ajunge apã brutã pentru cei de la Târgu Jiu, care o potabilizeazã. Anul acesta am crescut putin nivelul de prezentare al tematicii de Ziua Mondialã a Apei, cu studentii de la Universitatea din Petrosani, pentru cã ei sunt viitorii ingineri care vor opera în statia de epurare si, chiar dacã nu vor lucra ca ingineri, chiar si ca muncitori, vor veni cu un bagaj de cunostinte necesar în statia de la Dãnutoni”, a spus Cristian Ionicã, sef Departamentul Productie Apa Serv Valea Jiului.

„Astãzi este Ziua Mondialã a Apei si îi felicit pe cei de la Apa Serv cã ne-au adunat aici, cu profesorii si studentii de la Petrosani. Este lãudabil ce fac colegii mei aici si, mai important este cã fondurile europene ne-au adus în situatia ca aceastã statie sã fie una dintre cele mai moderne din România”, a adãugat Costel Avram, director general SC Apa Serv.

Tema zilei pentru 2017 — „Apa si apa uzatã” — este axatã pe apa rezidualã, care trebuie perceputã ca o resursã valoroasã pentru economia circularã si care trebuie gestionatã în conditii de sigurantã, privitã ca o investitie eficientã pentru sãnãtatea oamenilor si a ecosistemelor naturale.  În prezent, existã peste 663 de milioane de oameni care trãiesc fãrã o alimentare cu apã în conditii de sigurantã si care se confruntã cu efectele negative asupra sãnãtãtii ca urmare a utilizãrii unei apei contaminate. La nivel global, peste 80% din apele uzate generate de societate se întoarce în ecosistem, fãrã a fi tratate sau refolosite. 1,8 miliarde de oameni folosesc o sursã de apã potabilã contaminatã cu excremente, care le pune în pericol sãnãtatea fiind expusi la îmbolnãvirea de holerã, dizenterie, febrã tifoidã si poliomielitã.

Diana Mitrache