Puteau sã meargã la Paris, însã au decis sã vinã la Petrosani, în luna septembrie a acestui an. Vorbim despre un grup de vânãtori de munte din toatã Europa si, cu precãdere, din Italia.  Ei îsi spun alpinii, iar Petrosaniul este pentru ei, asa cum au afirmat, a doua casã. Asta, dupã ce au pus bazele si au muncit de 8 ani, periodic la Casa Pollicino din Petrosani. Si pentru cã sunt ca acasã, vor veni si în luna septembrie aici, când îi vom vedea defilând pe stradã în uniforme. Actiunea are loc între  21 – 24 septembrie si sunt invitati 350 de astfel de camarazi de arme, multi dintre ei fãcând parte din armata NATO.

„Decizia a fost luatã anul trecut, ca aceastã întâlnire sã aibã loc la Petrosani. Existã si o revistã, una lunarã a vânãtorilor de munte din Europa si acum apare si întâlnirea de la Petrosani”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primar al  Petrosani, gazã a manifestãrilor din toamnã. Au ales Petrosaniul, pentru cã aici sunt ca acasã, desi ar fi putut sã meargã la Paris, dar aici este casa lor si aici trebuie sã vinã toti alpinii italieni, alãturi de vânãtorii de munte în rezervã de la noi.

„Suntem la Petrosani de 20 de ani si la Pollicino de 8 ani si este normal sã venim la Petrosani, aici fiind cea de a doua noastrã casã. Casa Pollicino a fost construitã de voluntari ai vânãtorilor de munte din Italia si din acest motiv noi facem aici voluntariat, existând o legãturã matrimonialã între noi si cei din Petrosani. Asociatia alpinii din Milano, a ales între Paris si Petrosani sã vinã aici, la Petrosani”, a declarat Enrico Collarin, membru al Asociatiei Nationale Ferruccio Minelli. Timp de 3 zile, vânãtorii de munte vor fi aici, vor avea o serie de manifestãri importante si toti îi vom vedea într-o paradã militarã de la Casa Pollicino si pânã la Cimitirul Eroilor, aici urmând sã ajungã si membri ai Ambasadei Italiei la Bucuresti. „Într-una dintre seri va concerta un grup de 30 de tineri italieni care vin cu noi din Beluno si participã la toate actiunile noastre. Si primarul municipiului Petrosani a promis cã va aduce o fanfarã militarã pentru acest eveniment. Noi vom avea o întâlnire la Bucuresti la Ambasada Italiei, unde vom face invitatia ambasadorului la acest eveniment ce va avea loc în septembrie. Discutiile vor avea loc cu atasatul militar al ambasadei, pentru cã ambasadorul va ajunge la finele lunii aprilie, dar mizãm pe participarea sa la acest eveniment de la Petrosani”, a  argumentat si Francesco Forti, colonel NATO (r) .  Vânãtorii de munte din partea de est a Europei fac parte din ceea ce se numeste acum Sectiunea Danubianã si vor fi prezenti în numãr mare la Petrosani, unde îi vom putea admira în  uniforme militare.

Diana Mitrache