Uricaniul si-un strain – ”Melci, scoici, raci, craci”

”Si de-atunci la mine-n sat/ Ea vine la reparat/Melci, scoici, raci, craci”, asa este tradus mai nou in randul vulgului pelerinajul pe la puterea politica pentru obtinerea functiilor, protectiei, traficului de infuenta, lucru confirmat si de Laurentiu Nistor, presedinte PSD filiala judeteana Hunedoara. INSEMEX-ul si Uricaniul, pe ultima suta de metri…

Dupa ce in judet s-au tras la sorti functiile la institutiile deconcetrate din judet, pe principiul ”una mie, una tie”, de catre PSD si PNL, au curs propuneri din teritoriu si te miri de unde cu oameni de specialitate indicati. Si atat de mare a fost inghesuiala incat au ajuns sa liciteze si cate 7-8 pentru o functie. Si daca a fost vorba de o concurenta reala, au inceput sa fie puse in miscare ”melci, scoci, raci, craci”, adica pile, relatii, recomandari, caciuleli, evidentieri, reevaluari etc.

Reduta grea pentru strainul de Petrosani

INSEMEX-ul pare a fi o reduta greu de cucerit de doritori, iar liderul social democratilor judeteni, Laurentiu Nistor, a precizat ca intitutia nu este o societate de transport pe care o poate conduce orice inginer.

”Cat oi fi eu presedinte PSD nu vor fi numite in posturi importante persoanele care au lipit afise – au si ele rostul lor -, ci prefer profesionistii si competenta. Pentru INSEMEX nu s-a stabilit inca cine va fi. Sunt doua persoane, dintre care una este strana. Adica nu este din Petrosani. Ma duc la Ministerul Economiei sa stabilim criteriile, pentru ca INSEMEX nu e o firma de transport condusa de un inginer”- a declarat liderul PSD Hunedoara.

In cursa pentru conducerea institutiei alearga pe ultima suta de metri Artur Gaman, Radu Sorin, dar se stia si de un alt doritor de prin Harghita, chiar presedinte judetean al PSD, parlamentar, om cu greutate in politica, Horia Grama, dar se pare ca respectivul isi dorea mai mult Conversmin, datorita conditiilor draconice pentru INSEMEX, dar a pierdut cursele.

In ce-l priveste pe Radu Sorin, recomandarile, sfaturile, telefoanele au curs in a-l sustine pentru acest post si se pare ca ar da rezulatate acest sir de ”melci, scoici, raci, craci”. Agentia Nationala de Cercetare Stiintifica a constatat ca indeplineste cerintele unui asemenea institut. Si cum respectiva Agentie se afla in subordinea Ministerului Economiei, mai este nevoie de avizul acestuia care sa ateste ca este apt pentru a ocupa acest scaun. Deci strainul de Petrosani, era Radu Sorin, care apartine de organizatia din Aninoasa.

Doar ca Biroul Executiv Judetean este cel care are ultimul cuvant si multi il cred indreptatit pe Artur Gaman care lucreaza de ani multi in cadrul INSEMEX, indeplineste toate conditiile si a urcat scara ierarhica gradual, iar ”melcii, racii, scoicile, cracii” din teritoriu cred ca normal, si politic si profesional, este numirea acestuia in functie, ca o avansare binemeritata.

Deci cursa e apriga!

Buhaescu, placut surprins

Pe de alta parte, Uricaniul cere la randul sau, timid, dar indreptatit dupa spusele primarului Danut Buhaescu, un post de conducere la deconcentrate. Laurentiu Nistor spune ca il merita si ca este convins ca Uricaniul are profesionisti ramanand, in acesta saptamana, de vazut unde si pe cine.

Buhaescu a parut surprins de intrebarea ”pe cine propune si unde?”, precizand ca la o intalnire avuta cu toti primarii, la Lupeni, a ridicat acesta problema, dar doar ca dorinta si eventuala posibilitate. Ca a fost o surpriza, sau doar tactica unui politician, nici nu mai conteaza.

”Sincer sa va spun, sunt placut surprins de ceea ce-mi spuneti. Am spus ca avem oameni pregatiti pe mai multe domenii, dar nu am insistat. Ne-am bucura sa putem sa promovam oameni bine pregatiti, profesionisti, pentru ca doar de asemenea oameni vorbim, plus moralitate si atitudine pentru ca nimeni nu se risca sa-si strice imaginea. Daca vom avea aceasta sansa sigur nu ne vom face de rusine,

dimpotriva! Si apoi am mai spala din rusinea si imaginea facuta de Parvan, care a fost implicat in tot felul de scandaluri. De aceea precizez ca pe langa buna pregatire trebuie sa existe si acea calitatea umana”- a declarat primarul si presedintele PSD Uricani, Danut Buhaescu, care a precizat ca nu a cerut o institutie anume.

”La reparat la ei in sat” si la sustinut oameni, pentru ocuparea functiilor la institutiile in care numirile se fac politic, se spune ca e firesc sa se puna in miscare

relatiile, pilele si influentele, care sunt considerate a fi recomandari. Dar si recomandarile au fost contrazise in timp de felul cum au fost manageriate institutiile, daca au fost…

Ileana Firtulescu

Advertisements

3 comentarii la „Uricaniul si-un strain – ”Melci, scoici, raci, craci”

 • 17 iulie 2012 la 00:05
  Permalink

  Pai doamna Firtulescu cum ramane cu , melcii,scoicile, racii si cracii din partea lui Gaman spre Domnia matale pe care il elogiezi atat de mult? Sau poate domnul Nistor cum a intrat in carti Radu Sorin!

 • 17 iulie 2012 la 17:41
  Permalink

  Pleaca ai nostrii,vin ai vostrii,de aia nu merge nimic in tara asta.Toata lumea umbla dupa functii,conform partidului ce ajunge la putere,nu conteaza competenta,accea e pentru cei din occident,la noi merge dupa algoritm cu pile…..

 • 17 iulie 2012 la 21:07
  Permalink

  Locul este pt.Gaman se stie si de catre Nistor dar se face ca ploua……este singurul om capabil pt. aceasta functie

Comentariile sunt închise.