Doi alpinisti din Craiova, gãsiti în Retezat, dupã douã zile de cãutãri

Doi alpinisti din Craiova, de 30 si 40 de ani, au fost cãutati de duminicã în Retezat, dupã ce au plecat la cãtãrãri si nu s-au mai întors la cabana unde erau cazati.  Echipele au apelat si la un elicopter, însã, vremea nu permitea decolarea. Cei doi au fost gãsiti în viatã în zona Barajului de la Gura Apelor, luni în jurul prânzului, dupã mai bine de 24 de ore de când au fost dati dispãruti.

“Dupã 8 ore de cãutãri în care au fost implicate 5 echipe a câte 6 salvatori montani, plus câtiva colaboratori cei 2 alpinisti plecati alaltãieri sã se catere în Peretele Bucurei au fost gãsiti la Cabana Rotundã de pe Valea Lapusnicului Mare. Dintre scenariile pe care le-am prevãzut s-a adeverit cel mai fericit: Au iesit, s-au retras la Refugiul Bucura si cum vremea nu le-a permis sã treacã Custura Bucurei au coborât spre Poiana Pelegii si în  continuare pe drumul ce îi scotea pa Valea Râul Mare”, au declarat cei de la Salvamont.

Duminicã, echipele salvamont si jandarmii care au plecat în cãutarea lor, au oprit operatiunile, din cauza vremii extreme, dar si a pericolului de avalansã. Luni dimineatã, însã, echipe si mai mari au plecat în cãutarea celor doi. Încã de la primele ore ale diminetii de luni o echipã mixtã alcãtuitã din 7 salvamontisti si 9 jandarmi s-a deplasat pe traseul dintre cabana Gentiana si Vârful Bucura, în Masivul Retezat, acolo unde se presupune cã doi turisti, care intentionau sã facã escaladã, au dispãrut.

„În jurul orei 07.30, o echipã mixtã alcãtuitã din 5 salvamontisti si 3 jandarmi montani au început deplasarea pe traseul cabana Gentiana si Vârful Bucura, în Masivul Retezat, iar o doua echipã formatã din salvamontisti a început deplasarea pe traseul cabana Buta – refugiul Bucura. Totodatã, dupã un scurt interval de timp, a treia echipã formatã din salvamontisti a pornit pe primul traseu.”, se aratã într-un comunicat remis presei de Centrul judetean de Comunicare si Informare publicã.. Încã din cursul zilei de duminicã, actiunea de cãutare a celor doi turisti a fost coordonatã de prefectul judetului Hunedoara, domnul Valer Ungur, din punctul de comandã avansat, al Centrului Judetean de Conducere si Coordonare a Interventiei, constituit în apropierea masivului montan, însã, cei doi au fost gãsiti si coborâti prin Hateg de pe munte.

Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.