Un nou comitet de lucru a fost înfiintat pentru Complexul Energetic Hunedoara. Noii parteneri de lucru cautã sã schimbe parcursul societãtii. Astfel se doreste “astuparea” tuturor gãurilor negre ale celor patru unitãti miniere, iar pãrtile viabile din acestea sã fie mentinute si pe viitor.

“La Comisia de Industrie din Parlament am participat Sindicatul Muntele, Sindicatul de la Uraniu, Sindicatul Solidaritatea Hunedoreanã, membrii Comisiei de Industrie si domnul Iulian Iancu, presedintele comisiei, de la minister a fost domnul Visan, a fost ANRE si Consiliul Concurentei. Am cerut ca în acel procent de 15% prin care statul român poate declara anumiti agenti economici de interes strategic, am cerut sã rãmânã patru mine, o societate de prestãri servicii si un grup la Paroseni pe cãrbune si douã la Mintia pe cãrbune. Lucrurile astea se vor concretiza într-un material care se va realiza într-o comisie din care vom face parte noi si ministerului, iar ele vor fi puse pe masã premierului Sorin Grindeanu. Urmãtoarea întâlnire va avea loc la începutul lunii mai, când sperãm sã avem concretizate programele. Asta este varianta de discutie si mai pot apãrea ajustãri, de exemplu sã rãmâne patru mine, dar sã fie doar douã grupuri pe cãrbune. S-a conturat ca si varianta ca cele patru mine sã fie restructurate si sã rãmânã o structurã flexibilã, sã nu se mai închidã mine, ci doar bucãti din aceste exploatãri”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.

Sindicalistii au stat la aceeasi masã cu reprezentantii administratiei CEH, ai Consiliului de Administratie, dar si reprezentanti ai unor entitãti de stat care au putere de decizie.

Toti au folosit acelasi glas, numai pentru a ajunge la un numitor comun.

“S-a discutat varianta a închiderii pe bucãti a celor patru exploatãri miniere. Se contureazã tot mai clar idea asta, acum trebuie gãsite solutiile si cãile legale. Noi ne luptãm pentru lucrurile astea si sperãm sã si reusim. Este sustinere, este deschidere din partea administratiei, care a fost reprezentatã de domnul Jujan si si-a exprimat sprijinul pentru varianta noastrã si a venit cu o serie de interventii care ne-au ajutat în sustinerea acestei idei. De asemenea domnul Purcaru a avut interventii în Comisia de industrie care ne-au ajutat foarte mult, faptul cã noi concurãm într-o piatã extrem de ostilã, faptul cã în minele din Valea Jiului nu s-au fãcut investitii de foarte mult timp”, a mai spus Darius Câmpean.

1-1

“Cerem diferenta între pretul pe care îl obtinem pe PZU si pretul de cost al MWh si am încropit un grup de lucru care va lucra la mentinerea celor patru exploatãri miniere, cu trei grupuri energetice si o sucursalã de prestãri-servicii. Va fi un grup de lucru care va lucra la modificãrile legislative. Vom merge pe patru mine restructurate, fiecare minã are câte o gaurã neagrã. Decât sã închizi una care are jumãtate bunã si jumãtate rea, mai bine închidem pãrtile rele si folosim ajutorul de închidere, dar pentru restructurarea lor. Astfel am rãmâne cu patru sãnãtoase. Atunci închidem ce e putred si salvãm ce e bun”, a declarat Cristian Istoc, presedinte Solidaritatea Hunedoreanã.

Au invocat interesul national

Participantii la Comisia de Industrie au invocat interesul national si importanta Complexului Energetic Hunedoara pentru siguranta sistemului energetic.  “Am invocat interesul national si siguranta sistemului energetic. Acum mergem toti (sindicate, administratie – n.r.) pe aceeasi variantã. Ceea ce cerem noi, trebuie transpuse corect în legislatia româneascã, de aceea ne-am dus spre Parlament pentru cã Ministerul trebuie sã lucreze cu legislatia în vigoare si atunci modificãm unde e problema si aplicãm dincoace. Din decembrie lucrãm cu presedintele Confederatiei Meridian si am reusit sã punem pe roate. Fatã de “prietenii” nostri ceilalti, care au semnat în sase martie, pentru închiderea a douã mine, noi reusim sã vorbim pe acelasi glas”,  a mai spus Cristian Istoc.  O altã problemã arzãtoare a Complexului Energetic Hunedoara o reprezintã certificatele de carbon. Pânã la data de 30 aprilie societatea trebuie sã facã achizitia, în caz contrar primeste, din nou, amendã.  “Sunt probleme extrem de apãsãtoare pentru CEH si aici ne referim la problema certificatelor de carbon. Aici s-a stabilit sã se calculeze valoarea pe care o datoreazã Complexul Energetic Hunedoara si sã sã încerce plata lor si de asemenea s-a discutat de problemele de mediu de la cele douã termocentrale. Trebuie continuatã lucrarea de la Paroseni si sã înceapã lucrãrile la instalatia de desulfurare de la Mintia. Astea trebuie sã înceapã dacã se va aproba acest SIEG”,  a mai spus Darius Câmpean. Sindicalistii, dar si reprezentantii administratiei CEH si CA-ul vor sã schimbe decizia prin care s-a aprobat închiderea celor douã unitãti miniere, respective Lonea si Lupeni. Acum se merge pe varianta restructurãrii pãrtilor neviabile din cadrul tuturor celor patru unitãti miniere si mentinerea pãrtilor viabile.

Monika BACIU