Cupa Veteranilor din statiunea montanã Straja a ajuns la editia cu numãrul 45. La sfârsitul sãptãmânii trecute, veteranii schiului din întreaga tarã, dar si de peste hotare si-au dat întâlnire în statiunea montanã.

Înainte de concursul propriu zis a avut loc o slujbã religioasã oficiatã de preotii de la schitul din Straja în memoria celor care au schiat aici.

„A fost o slujbã de parastas pentru cei care de-a lungul timpului au fost în fiecare an si au schiat în Straja si o parte din sufletul lor a rãmas aici. Domnul Emil Pãrãu a pus o cruce si o placã comemorativã cu numele lor sã rãmânã spre pomenirea lor. E o slujbã pentru sufletele lor, cerându-i lui Dumnezeu sã le facã odihnã în împãrãtia Lui.  Noi ne bucurãm cã tot ceea ce este frumos si este plãcut omului îi este si lui Dumnezeu si sã plãtim întotdeauna viata noastrã cã prezenta lui Dumnezeu. Viata noastrã e on viatã de turist, venim, dãm o turã si ne întoarcem la Dumnezeu cu bagajele faptelor lui. si ne rugãm prin aceastã slujbã de parastas ca faptele gresite sã le steargã Dumnezeu”, a spus preotul de la schitul din Straja.

5-1

Schiorii veterani asteaptã un an întreg pentru a veni în Straja. Acesta este cel mai bun prilej pentru a se vedea cu prieteni vechi.  “Sunt veterani din toatã tara. E o traditie care se pãstreazã si e una din cele mai importante competitii de schi din Straja pentru cã din 1970, în fiecare an veteranii se întâlnesc în Straja. Din pãcate unii nu mai sunt, si la troita ridicatã în cinstea lor s-a fãcut o rugãciune pentru pomenirea lor. Sunt 153 de veterani. Au venit din Germania, Italia, dar si de peste tot din tarã. Cel mai în vârstã concurent are 87 de ani”, a spus Emil Pãrãu, organizatorul competitiei. Sportul mentine sufletul tânãr, asta ne spune unul dintre veteranii schiului. “Vin în fiecare an. Am 65 de ani în buletin, dar nu îi simt. Când mã dau pe schiuri parcã am 20 de ani”, ne spune unul dintre veterani. În fiecare an la cupa veteranilor din Straja iau parte sute de vârstnici.

Monika BACIU