Relaxarea fiscalã, dar si majorãrile salariale si-au pus amprenta asupra bugetelor locale. Estimãrile aratã cã bugetul municipiului Petrosani pentru anul 2017 este cu 1,3 milioane de lei mai mic fatã de anul trecut. Bugetul municipiului Petrosani a fost dezbãtut, urmând ca sãptãmâna viitoare acesta sã fie aprobat în Consiliul Local

„Din pãcate, estimarea, din gradul de încasare pe care îl avem pe primele trei luni la Petrosani, este mai micã decât ce a fost în anii anteriori. Se preconizeazã si sunt discutii, ca de la  1 ianuarie 2018 sã vinã la bugetele locale întregul impozit pe venit. Acum, din cei 16% noi primim 41%. Se doreste ca la Consiliul Judetean si la primãrii sã vinã 100% acel impozit pe venit. Neimpozitându-se veniturile pânã la 2000 de lei, majoritatea angajatilor sunt cu venitul minim pe economie care înseamnã 1450 lei, deci se pierde, se vor gãsi solutii. Intentia este sã reusim sã avem surse în plus la bugetul local. Aceste mãriri de salarii cu 20% la functionarii din sistemul public au fost acordate, dar sunt plãtite din bugetele locale si nu ni s-a dat sursa de finantare, aceasta fiind o sarcinã în plus pe bugetul local. Noi, la Petrosani nu am avut niciodatã arierate, am avut o abordare precautã în ceea ce înseamnã cheltuieli si niciodatã nu am ajuns sã avem arierate. Am scãzut unele taxe si impozite locale pentru 2017 si am fãcut-o cu scopul de a încuraja mediul de afaceri si cei care îsi desfãsoarã activitatea pe raza municipiului Petrosani. În ceea ce priveste capitolul de investitii, facem investitii din trei surse: buget local, buget national si fonduri europene”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Total venituri si cheltuieli sectiunii de functionare adunate cu sectiunea de dezvoltare sunt: total venituri la buget 76.215 mii lei, total cheltuieli – 77.733 mii lei. Diferenta dintre venituri si cheltuieli este de 1518 mii lei, ceea ce este excedentul anilor precedenti.

Vor fi realizate mai multe investitii, iar directorii de servicii din cadrul Primãriei municipiului Petrosani explicã în ce constau planurile.

“În ceea ce priveste lucrãrile în continuare avem în executie lucrãri de constructii pentru obiectivul “dezvoltarea domeniului schiabil” – 50.000 lei, lucrãri de constructii centrale si retele termice pe gaz pentru Colegiul National de Informaticã Carmen Sylva – 13.600 lei, lucrãri de constructii puncte centrale si retele termice pe gaz pentru Colegiul National Mihai Eminescu – 11.000 lei, lucrãri de constructii puncte si centrale termice pe gaz pentru Scoala Gimnazialã nr. 2 – 12.500 lei, lucrãri de constructii puncte si centrale termice pe gaz pentru Scoala generalã nr. 6 – 12.100 lei, alimentare cu gaze naturale, constructie statie sector pentru obiectivele din Colonie, Scoala Gimnazialã nr. 2, grãdinita nr. 2, cantina socialã, punct de colectare deseuri – 672.000 lei. La capitolul de servicii de dezvoltare publicã avem echipamente pentru locuri de joacã în valoare de 50.000 lei, motoferãstrãu – 3000 lei, asistentã tehnicã pentru obiectivul de investitii de dezvoltare a domeniului schiabil din zona turisticã Parâng – 8300 lei, reabilitare instalatii de încãlzire la grãdinita nr. 5 cu program normal de pe strada Independentei – 3000 lei, reabilitare termicã Colegiul National de Informaticã Carmen Sylva Petrosani – 442.000 lei, reabilitare termicã grãdinita nr. 2 cu program normal – 227.000 lei, avem o documentatie pentru rampã de acces pentru persoanele cu handicap cu privire la clãdirea Serviciului Public de Asistentã Socialã – 10.000 lei, documentatie tehnicã pentru studiu de fezabilitate pentru construire de halã industrialã în zona parcului industrial – 50.000 lei, elaborare DALI si proiect tehnic reabilitare stradã 1 Decembrie 1918 din Petrosani, DN 66 – 1600 lei, documentatie tehnico-economicã pentru refacere zid de sprijin si acces strada Mãgura – 705 lei, reabilitare strada 1 Decembrie 1918, DN 66 – 960.000”, a explicat Daniel Visan, director executiv DADPP Petrosani.

Vor fi accesate fonduri europene pentru diferite proiecte, fie cã e vorba de reabilitarea termicã a clãdirilor, modernizarea unor strãzi sau clãdiri de interes public.

“Avem prevãzute sume pentru elaborarea DALI pentru eficienta energeticã a blocurilor de locuinte din municipiul Petrosani P+2, P+3, P+4 – 200.000 lei, servicii de elaborare DALI pentru eficienta energeticã a blocurilor de locuinte din municipiul Petrosani P+8, P+10 – 100.000 lei. Avem proiectele de executie pentru obiectivele de investitii care sunt cuprinse în programul national de dezvoltare localã, respectiv realizarea lucrãrilor la grãdinita cu program normal – 370.000 lei si mai avem executie lucrãri pentru obiectivul de investitii construire grãdinitã cu program normal si prelungit de la scoala IG Duca – 1700 mii lei. Avem pentru servicii de santier 15.000 lei, respectiv 15,500 mii lei. Pentru obiectivele de investitii care sunt finantate prin CNI, respectiv reabilitarea si modernizarea cinematografului Victoria avem o sumã de 240.000 lei care este pentru partea de amenajãri exterioare si o sumã de 50.000 de lei pentru bransamente. Acestea sunt sume care nu se finanteazã prin Programul national de dezvoltare localã si trebuie sã le asigurãm de la bugetul local. Avem sume prevãzute pentru modernizare strãzilor din Colonie, respectiv executie lucrãri pentru obiectul de investitii “modernizare strada grivita Rosie” – 1221 mii lei, executie lucrãri pentru obiectul de investitii “modernizare strada Radu Sapcã” – 1312 mii lei, executie lucrãri pentru obiectivul de investitii “modernizare strada Micu Klein” – 1262 mii lei. Tot pentru aceste obiective avem si partea de asistentã tehnicã din partea proiectantului 4,7 mii lei pentru Grivita Rosie, 4,6 mii lei pentru Radu Sapcã si 4,8 mii lei pentru Micu Klein. Avem si partea de modernizare strada Gheorghe Doja, aici avem proiectare si executie 726 mii lei. Avem proiectul privind studiul de încãlzire în municipiul Petrosani – 46.000 lei si am prevãzut si o strategie de eficientã energeticã de 51 mii lei. Pentru partea de fonduri europene avem depus proiectul privind modernizarea si amenajarea Muzeului Mineritului – 10.000 lei”,  a spus Paula Dragos, director executiv Directia Tehnicã.

Bugetul prevede alocãri de fonduri si la capitolul asistentã socialã.

“Contributiile în parteneriatele cu centrele sociale sunt în jur de 200.000 lei, tichetele sociale Paste – 300.000 lei, ajutoare de urgentã – 100.000, cantina de ajutor social – 250.000 lei”, a explicat Cristina Mraz, director executiv DPLAS Petrosani.

În scurt timp vor fi finalizate si lucrãrile de introducere a gazului metan în cartierul Colonie.

“Gazul în Colonie îl ducem la obiectivele care sunt în proprietatea primãrie. Ulterior, dupã ce magistrala va fi trasã, cei din Colonie care doresc sã îsi facã bransamentele vor putea sã o facã numai cã vor trebui sã plãteascã bransamentul de la magistralã pânã la casã. O sã mai avem o discutie legatã de acest aspect pentru în Colonie sunt multe case care sunt în proprietatea Primãriei, iar probabil acolo va trebui sã plãtim noi. Avem garantia cã în 30 de zile va fi terminatã lucrarea de introducere a gazului metan”,  a mai subliniat edilul din municipiul Petrosani. Bugetul primãriei municipiului Petrosani va fi aprobat în cadrul sedintei de consiliu de sãptãmâna viitoare.

Monika BACIU