Ziua Francofoniei – manifestare de exceptie, cu premii consistente si participanti de prestigiu

În organizarea Asociatiei Culturale „Les Amis de la France”, în Aula Magna a Universitãtii Petrosani va avea loc o  amplã manifestare, prin numãrul si calitatea partenerilor, un concurs de tinutã cu ocazia Zilei Internationale a Francofoniei, marcatã în fiecare an, în data de 20 martie.

Ziua Internationalã a Francofoniei este marcatã în fiecare an, în data de 20 martie. Si în Valea Jiului se va derula un proiect al recunoscutei Asociatii Culturale „Les Amis de la France”  Petrila – presedinte Anca Simona Manoliu, având ca principal partener Universitatea Petrosani – rector Radu Sorin.

Ceilalti parteneri în acest proiect sunt: Scoala Gimnazialã „Ion D. Sîrbu” Petrila, Clubul Copiilor si Elevilor Petrila, Colegiul National „Mihai Eminescu” Petrosani, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncusi” Petrila, Scoala Gimanzialã „Sf. Varvara” Aninoasa, Casa de Culturã a Studentilor Petrosani, Organisation Internationale de la Francophonie, Institutul Francez Timisoara.

Manifestarea este una de exceptie, respectiv Concursul ” LA FÊTE DE LA FRANCOPHONIE”, care  se va desfãsura în data de 20 martie 2017, începând cu ora 14,30, sub formã de spectacol, în Aula Magna a Universitãtii Petrosani.

3-1

Concursul va avea urmatoarele sectiuni:

Sectiunea ”VOLTAIRE” – în cadrul acestei sectiuni elevii vor recita sau vor citi pasaje din operele literare ale scriitorilor francezi obligatoriu în limba francezã.

Sectiunea ” LA VIE EN ROSE” – în cadrul acestei sectiuni elevii/grupurile de elevi,  vor interpreta melodii si cântece cu specific francez- cu negativ sau acapela, obligatoriu în limba francezã.  Cântatul peste pozitiv este interzis.

Conditiile de prezentare la aceastã fazã sunt urmãtoarele:

– interpretii (grupurile) vor interpreta în concurs piesa aleasã si transmisã în formularul de înscriere. Piesele vor fi interpretate LIVE

– durata fiecãrei piese nu trebuie sã depãseascã 5 minute

– negativele melodiilor cad în sarcina concurentilor

Sectiunea ” AUGUSTE RENOIR” – în cadrul acestei sectiuni elevii vor prezenta desene/picturi pe pânzã sau hârtie , format minim A3 (420×297 mm) si vor avea ca temã, obligatorie, repere francofone (ex.orientative Turnul Eifel, Arcul de triumf, Portret Ioana D’Arc, etc. )

Aceste desene/picturi vor fi incluse într-o expozitie ce va avea vernisajul înainte si dupã spectacol. Fiecare sectiune va avea 2 subsectiuni astfel:

Gimnaziu: unde vor participa, vor fi jurizati si premiati doar elevii de gimnaziu; Liceu: unde vor participa, vor fi jurizati si premiati doar elevii de liceu.

Premiile acordate, la cele trei sectiuni sunt urmãtoarele:

Premiul ”VOLTAIRE” – 200 lei

Premiul ”LA VIE EN ROSE” – 200 lei

Premiul ” AUGUSTE RENOIR” – 200 lei

Juriul poate aproba acordarea de premii speciale

De precizat cã acest proiect are drept coordonatori pe presedintele Asociatiei „Les Amis de la France”, Manoliu Anca Simona – manager proiect; rectorul Universitãtii Petrosani, prof. univ. dr. ing. Radu Mihai-Sorin; Cocolan Raluca; Urdea Gheorghe.

3-2

Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat la 20 martie 1970, datã care este celebratã în fiecare an drept Ziua Internationalã a Francofoniei. Organizatia Internationalã a Francofoniei reuneste state si guverne de pe cinci continente care au în comun afinitatea pentru limba francezã.

Ileana Firtulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.